Filtry

Marki

Typ

Kaszanki

3 produkty w kategorii

z 1

Sortuj po:

Najpopularniejsze

Morliny Kaszanka teściowej 600 g
0,608 kg
19,56 zł/1 kg
11,89 zł
Kiełbasa Śląska Extra z piersi kurczaka 400 g
17,90 zł/1 kg
8,95 zł
Olewnik Kaszanka gryczana legendarna 500 g
0,5 kg
18,38 zł/1 kg
9,19 zł

z 1

Kaszanka – nie da się przejść koło niej obojętnie!

 

Jedni ją uwielbiają, inni zarzekają się, że jej nie zjedzą. Kaszanka bez wątpienia wzbudza kulinarne emocje. Ten wyrób wędliniarski składa się z kaszy gryczanej lub jęczmiennej, krwi oraz podrobów, a całość wkładana jest najczęściej do naturalnej kiszki (jelita). Do polski ten wyrób trafił zapewne z Niemiec, przez Śląsk. I nadal kaszanki szczególną popularnością cieszą się na Śląsku, gdzie występują pod własną nazwą – krupnioki, a w 2016 r. uzyskały certyfikat Chronione Oznaczenie Geograficzne.

 

Z czym jeść kaszankę?

 

No właśnie – czy tylko opcja prostej kaszanki z piec lub grilla w formie kiełbaski, z dodatkiem musztardy, jest do przyjęcia? Przecież nikt nie powiedział, że nie można sobie urozmaicić i tej potrawy. Pokrojona w plastry kaszanka świetnie komponuje się z jajkiem (oba składniki smażysz na patelni). Oswobodzoną z flaka kaszankę możesz wymieszać też z cebulą i czosnkiem albo z ogórkiem kiszonym. A jeśli chcesz trochę popracować nad swym daniem, zrób z kaszanki farsz do pierogów.

 

Ponieważ kaszanka zawiera sporo tłuszczu, nie należy spożywać jej zbyt często. Ale coś za coś – potrawa bogata jest w witaminy z grupy B, cynk i żelazo. To ostatnie jest wyjątkowo łatwo przyswajalne, więc kaszanka jedzona od czasu do czasu zapobiega anemii.