Wędliny surowe i dojrzewające

2 produkty w kategorii

z 1

Sortuj po:

Najpopularniejsze

Metka tatarska 200 g
0,2 kg
44,50 zł/1 kg
8,90 zł
Metka cebulowa 200 g
0,2 kg
34,50 zł/1 kg
6,90 zł

z 1

Wędliny surowe – czyli jakie?

 

Surowe kiełbasy, metki, szynki dojrzewające – bogactwo wędlin surowych jest ogromne, podobnie jak paleta ich smaków. Wędlina surowa to, najogólniej, wędlina wyprodukowana z mięsa i tkanki tłuszczowej, poddana następnie dojrzewaniu i wędzeniu w zimnym dymie oraz na końcu odwodnieniu.

 

Jaka powinna być dobra wędlina surowa?

 

Wędliny surowe mogą być twarde – np. salami, bądź miękkie, zdatne bardziej do smarowania (np. metka). Salami było pierwszą wędliną surową. Pochodzi z Włoch, a pierwsze takie wyroby stworzono ponad 150 lat temu. Od tej pory rodzajów wędlin surowych przybyło, zmieniły się też procesy technologii produkcji, dążące do jak najwyższej jakości wyrobów.

 

Metki, kiełbasy, szynki…

 

Metką nazywamy typ kiełbasy wytwarzanej z półsurowego mięsa wołowego lub wieprzowego, drobno zmielonego, z dodatkiem przypraw. Może być znakomitym dodatkiem do chleba lub samodzielnym daniem. Metka wołowa wysokiej jakości (o wysokiej zawartości mięsa) może znakomicie sprawdzić się jako podstawowy składnik tatara – oczywiście z jajkiem i ogórkiem kiszonym.

 

Do najbardziej znanych surowych wędlin kuchni polskiej należy biała kiełbasa (może być ona surowa lub parzona). Kojarzona jest szczególnie ze świętami Wielkiej Nocy i żurkiem. Palcówka z kolei to cienka, surowa kiełbasa podsuszana.

 

Jakościowe wędliny surowe i długo dojrzewające dla Ciebie i Twoich bliskich

 

Spośród długo dojrzewających wędlin warto wymienić przede wszystkim szynki przesycone smakiem i aromatem ziół czy innych składników (np. orzechów) dodanych do mięsa w trakcie jego przygotowywania.

 

W naszej ofercie znajdziesz wyroby takich marek jak: