Produkt podrobowo- wieprzowy wyprodukowany na bazie mięsa wieprzowego, w tym podgardla wieprzowego, skórek wieprzowych oraz serc wieprzowych z dodatkiem krwi suszonej (hemoglobiny) z dodatkiem przypraw, ziół poddanych obróbce sterylizacji.
Wygląd powierzchni bloku: kształt nadawany przez zastosowane opakowanie, konsystencja z dużymi elementami mięsa wieprzowego, serc i podgardla.
Konsystencja, układ, jakości składników: konsystencja bloku zestalona, smarowna, jednorodna w całej masie konserwy, wyraźnie wyczuwalne elementy mięsa wieprzowego.
Na przekroju produktu widoczne średnie kawałki mięsne, niedopuszczalna obecność części kostnych, komór powietrznych i licznych pęcherzyków powietrza.
Barwa: od ciemnoczerwonej do ciemnobrunatnej.
Smak i zapach: charakterystyczny dla mięsa wieprzowego oraz użytych przypraw. Niedopuszczalny smak i zapach świadczący o nieświeżości lub zapach obcy.