Produkt wyprodukowany z golonki tylnej, uzyskanej podczas trybowania elementów wieprzowych. Golonko z kością, skóra równo przycięta. Produkt z dodatkiem składników aromatyczno-smakowych tj. peklosoli, soli, liścia laurowego, ziela angielskiego, bez dodatku mięs innych, utrwalony przez sterylizację w opakowaniu hermetycznie zamkniętym.
Wygląd powierzchni bloku: kształt nadawany przez zastosowane opakowanie, całe golonko tylne dobrze widoczne, wyraźne duży kawałek mięsa, z możliwą wystającą delikatnie kością, blok otoczony naturalną galaretą z niewielką ilością tłuszczu pochodzącego z surowca. Widoczne przyprawy na dnie opakowania.
Konsystencja, układ, jakości składników: dopuszczalna konsystencja galarety półpłynna w temperaturze pokojowej.
Barwa: od różowej do ciemnoróżowej, barwa na przekroju i powierzchni bloku jednolita- czerwona.
Smak i zapach: charakterystyczny dla mięsa wieprzowego oraz użytych przypraw. Niedopuszczalny smak i zapach świadczący o nieświeżości lub zapach obcy.