Szynki z mięsa

1 produkt w kategorii

z 1

Sortuj po:

Najpopularniejsze

Krakus Szynka od szwagra
39,90 zł/1 kg
18,35 zł

z 1

Szynka tradycyjna – czyli jaka?

Trudno określić, od jak dawna jada się na świecie szynkę – niektóre źródła sięgają czasów starożytnych. Aby przechować szynkę, rozumianą jako kawałek mięsa wieprzowego tylnej półtuszy bez nogi i golonki, początkowo wykorzystywano sól, którą obficie posypywano mięso, dzięki czemu szynka się nie psuła. Z czasem wprowadzono kolejne techniki wyrobu szynki: wędzenie oraz suszenie, które wykorzystuje się do dziś.

Rodzaje szynek tradycyjnych

Sposób wyrabiania szynki różni się w zależności od regionu, w którym jest produkowana. Do najbardziej znanych szynek na świecie zalicza się m.in.:

  • szynkę szwarcwaldzką – pochodzi ona z Niemiec. Swój wyjątkowy smak i aromat zawdzięcza powolnemu wędzeniu, a także zastosowaniu w niej konkretnych przypraw: czosnku, kolendry i jałowca. Szynka szwarcwaldzka komponuje się wybornie ze szparagami, znakomicie sprawdzi się też jako dodatek do sałatek makaronowych;
  • szynka jamon serrano – pochodzi z Hiszpanii. Gotuje się ją lub piecze w solance, serwując później jako tapas albo dodatek do kanapek, tortilli czy rozmaitych sałatek. Jej intensywny smak komponuje się szczególnie z sosem pomidorowym i oliwkami;
  • szynka prosciutto – pochodzi z Włoch. Można ją smakować w wersji surowej (crudo) lub gotowanej (cotto). Szynkę prosciutto wykorzystuje się m.in. jako składnik pizzy.

W naszej ofercie znajdziesz wysokiej jakości szynki tradycyjne, w tym znakomitą Szynkę od szwagra marki Krakus – szynkę wieprzową w kawałku, wędzoną, parzoną i pieczoną.