Pasztet wieprzowy wyprodukowany z mięsa wieprzowego, wątroby wieprzowej, z dodatkiem przypraw, dodatków funkcjonalnych, dodatków smakowych. Produkt produkowany na kutrze masarskim podany obróbce termicznej: sterylizacji, pasteryzacji, pieczenia lub gotowania.
Wygląd powierzchni bloku: kształt nadawany przez zastosowane opakowanie, gładka, kremowa konsystencja pasztetu, blok otoczony niewielką ilością tłuszczu pochodzącą z surowca.
Konsystencja, układ, jakość składników: konsystencja bloku zestalona, smarowna, pastowata, jednorodna w całej masie konserwy.
Na przekroju produktu widoczne średnie kawałki mięsne, niedopuszczalna obecność części kostnych, komór powietrznych i licznych pęcherzyków powietrza.
Barwa: od jasnokremowej do różowej z odcieniem brązowym.
Smak i zapach: charakterystyczny dla mięsa wieprzowego oraz użytych przypraw. Niedopuszczalny smak i zapach świadczący o nieświeżości lub zapach obcy.