Marki
Typ
Sortuj po:
Najpopularniejsze
0,4 kg
34,98 zł/1 kg
0,375 kg
34,64 zł/1 kg
1 kg
z 1
Kiełbasy mięsne charakteryzują się dużą zawartością białka, są też tłustsze od kiełbas drobiowych. Warto jednak pamiętać, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, zatem jego obecność zdecydowanie wpływa na intensywność smaku i walory aromatyczne kiełbasy. Im tłustsza kiełbasa, tym wyższa w niej zawartość sodu, który reguluje ciśnienie krwi oraz potasu, pierwiastka, który ma duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i pracy mięśni. Kiełbasy wieprzowe zawierają znaczne ilości dobrze przyswajalnego żelaza, cynku oraz witamin z grupy B oraz witaminy E.
Wybór najlepszej kiełbasy to kwestia indywidualnego smaku. Cienkie kiełbaski sprawdzą się jako przystawka lub przekąska podczas wycieczki, grubsze – jako dodatek do ciepłych potraw kuchni staropolskiej i współczesnej. W naszej ofercie znajdziesz szeroki wybór doskonałych kiełbas mięsnych, w tym:
W naszym asortymencie znajdziesz kiełbasy swoich ulubionych producentów:
Kiełbasa jest artykułem, który może być wykonany z różnego rodzaju mięsa – wieprzowego, drobiowego czy też dziczyzny. To w Polsce tradycyjny przysmak, który pojawia się w wielu domach jako przekąska czy też jako dodatek do potraw. Może mieć różny smak, który zawdzięcza m.in. użytym przyprawom.
Z bogatym wyborem takich produktów można się zapoznać w kategorii Kiełbasy mięsne na carrefour.pl.
Kiełbasa mięsna może być wykonana z wieprzowiny, wołowiny i różnego rodzaju drobiu. Stosuje się również mieszankę różnych, np. mięsa kurzego oraz z indyka. Oczywiście to nie wszystko. Tradycyjna kiełbasa składa się z pokrojonego lub zmielonego mięsa, przypraw i bułki tartej. Do produktu dodawane są również substancje aromatyzujące, a całość jest umieszczana w osłonce.
Każdy przepis na kiełbasę może zakładać inne proporcje składników, a także zastosowanie innych przypraw, które mają podkreślić smak produktu. Poza standardowymi dodatkami, takimi jak pieprz i sól, do kiełbasy dodaje się również czosnek, majeranek i nie tylko.
Zanim zdecydujemy się na dany produkt, powinniśmy zwrócić uwagę przede wszystkim na zawartość mięsa. Oczywiście udział ten nie może wynosić 100 proc., gdyż nie jest to jedyny składnik kiełbasy mięsnej, natomiast im większa jest jego zawartość, tym lepiej. Kolejny ważny element to przyprawy i dodatki, których użyto do produkcji danego wyrobu – w kiełbasie mogą się znajdować zaskakujące składniki, jak np. ser.
Może to być także kiełbasa z galaretką czy też dużą ilością czosnku. Warto zwrócić uwagę, czy aby na pewno skład nam odpowiada. Poza tym – zerknijmy do informacji o przechowywaniu kiełbasy mięsnej i sugerowanego czasu jej spożycia po otwarciu opakowania.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies