Ryby wędzone

8 produktów w kategorii

z 1

Sortuj po:

Najpopularniejsze

Suempol Pstrąg łososiowy wędzony na zimno plastrowany 100 g
0,1 kg
70,00 zł/1 kg
7,00 zł
Suempol Łosoś atlantycki wędzony plastrowany 100 g
0,1 kg
99,90 zł/1 kg
9,99 zł
11,99 zł
PROMOCYJNA CENA
Suempol Łosoś atlantycki wędzony plastrowany 200 g
0,2 kg
119,45 zł/1 kg
23,89 zł
Suempol Pan Łosoś Łosoś szlachetny plastrowany 100 g
0,1 kg
186,90 zł/1 kg
18,69 zł
Suempol Gniazda z łososia 250 g
0,25 kg
28,00 zł/1 kg
7,00 zł
Suempol Roladki z łososia wędzone na gorąco 250 g
0,25 kg
28,00 zł/1 kg
7,00 zł
Suempol Łosoś Bio wędzony plastrowany 100 g
0,1 kg
164,90 zł/1 kg
16,49 zł
Suempol Pan Łosoś Łosoś szlachetny plastrowany 50 g
0,05 kg
195,80 zł/1 kg
9,79 zł

z 1

Urozmaić swoją dietę rybami wędzonymi!

Ryby są zaliczane do najzdrowszych produktów i powinno się je spożywać przynajmniej dwa razy w tygodniu. Aby jednak się nie przejadły, można jeść je w różnej formie. Ryby wędzone to jedna z takich opcji. Sprawdź, jakie ryby wędzone mamy w ofercie i z czym możesz je podawać!

Jak się wędzi ryby?

Wędzeniu poddaje się zarówno ryby morskie, jak i słodkowodne. Po złowieniu i oczyszczeniu wkłada się je do solanki, w której muszą spędzić kilkanaście godzin. Sól wnika w ich mięso i dlatego jest wyczuwalna po uwędzeniu. W tym procesie wykorzystuje się dym powstały ze spalania tylko wybranych drzew, np. jesionów, buków, olch, wiśni, grusz, jabłoni. Uwalniające się w czasie wędzenia aromaty idealnie komponują się z rybą, a jednocześnie nadają im złocistego koloru.

W naszej ofercie znajdziesz ryby wędzone na zimno i na gorąco. Oba procesy są wieloetapowe, przy czym różnią się przede wszystkim temperaturą dymu. W pierwszym przypadku wynosi ona maksymalnie 22°C, co ma na celu odpowiednie podsuszenie ryb, a następnie jest coraz bardziej schładzana. Z kolei wędzenie ryb na gorąco przebiega w trzech etapach, a temperatura dymu jest stopniowo podnoszona i na końcowym etapie osiąga 70-90°C.

Dlaczego warto i jak jeść ryby wędzone?

Dzięki moczeniu w solance oraz wędzeniu ryby stają się w pewnym sensie zakonserwowane, pozbawione drobnoustrojów, dzięki czemu wolniej się psują. Nadal zachowują zdrowe tłuszcze i pełnowartościowe białko.

Do najpopularniejszych gatunków ryb wędzonych zalicza się łososia i pstrąga. Możesz jeść je w całości, w plastrach na kanapkach, w sałatce czy nawet w formie parówek. W naszej ofercie te produkty oferują takie marki jak:

Poznaj 3 powody, dla których warto mieć ryby w codziennym menu!