Ryby wędzone

23 produktów w kategorii

z 1

Sortuj po:

Najpopularniejsze

Łosoś atlantycki wędzony na zimno plastrowany 100 g
0,1 kg
99,90 zł/1 kg
9,99 zł
Simpl Łosoś sałatkowy wędzony na zimno 200 g
0,2 kg
35,00 zł/1 kg
7,00 zł
Koral Łosoś sałatkowy 200 g
0,2 kg
77,45 zł/1 kg
15,49 zł
Northlantica Łosoś atlantycki wędzony na zimno kawałek 250 g
0,25 kg
71,96 zł/1 kg
17,99 zł
KAWAŁKI Z ŁOSOSIA WĘDZONE NA GORĄCO 200g, Map
0,2 kg
40,00 zł/1 kg
8,00 zł
Lisner Premium Łosoś norweski wędzony plastrowany 90 g
0,09 kg
222,11 zł/1 kg
19,99 zł
Suempol Bio Łosoś norweski z hodowli ekologicznej wędzony plastrowany 100 g
0,1 kg
159,90 zł/1 kg
15,99 zł
Suempol Łosoś atlantycki wędzony plastrowany 100 g
0,1 kg
142,90 zł/1 kg
14,29 zł
Suempol Pstrąg łososiowy wędzony na zimno plastrowany 100 g
0,1 kg
70,00 zł/1 kg
7,00 zł
Northlantica Łosoś atlantycki wędzony na zimno plastry 150 g
0,15 kg
97,00 zł/1 kg
14,55 zł
Pstrąg wędzony "Jakość z Natury Carrefour", VAC
37,99 zł/1 kg
11,40 zł
Northlantica Łosoś atlantycki marynowany z koperkiem plastry 100 g
0,1 kg
89,90 zł/1 kg
8,99 zł
Suempol - Paróweczki łososiowe bez konserwantów 160 g
0,16 kg
25,00 zł/1 kg
4,00 zł
Suempol Pan Łosoś Łosoś norweski wędzony plastrowany 50 g
0,05 kg
195,80 zł/1 kg
9,79 zł
Suempol Pan Łosoś Łosoś szlachetny plastrowany 100 g
0,1 kg
153,90 zł/1 kg
15,39 zł
SuperFish Łosoś atlantycki wędzony w dymie dębowym 100 g
0,1 kg
177,90 zł/1 kg
17,79 zł
Suempol Łosoś pacyficzny wędzony w plastrach premium 100 g
0,1 kg
208,90 zł/1 kg
20,89 zł
Suempol Roladki z łososia wędzone na gorąco 250 g
0,25 kg
28,00 zł/1 kg
7,00 zł
Mowi Signature Łosoś wędzony na zimno 100 g
0,1 kg
189,90 zł/1 kg
18,99 zł
Mowi Signature Łosoś wędzony na zimno 150 g
0,15 kg
173,27 zł/1 kg
25,99 zł

z 1

Urozmaić swoją dietę rybami wędzonymi!

Ryby są zaliczane do najzdrowszych produktów i powinno się je spożywać przynajmniej dwa razy w tygodniu. Aby jednak się nie przejadły, można jeść je w różnej formie. Ryby wędzone to jedna z takich opcji. Sprawdź, jakie ryby wędzone mamy w ofercie i z czym możesz je podawać!

Jak się wędzi ryby?

Wędzeniu poddaje się zarówno ryby morskie, jak i słodkowodne. Po złowieniu i oczyszczeniu wkłada się je do solanki, w której muszą spędzić kilkanaście godzin. Sól wnika w ich mięso i dlatego jest wyczuwalna po uwędzeniu. W tym procesie wykorzystuje się dym powstały ze spalania tylko wybranych drzew, np. jesionów, buków, olch, wiśni, grusz, jabłoni. Uwalniające się w czasie wędzenia aromaty idealnie komponują się z rybą, a jednocześnie nadają im złocistego koloru.

W naszej ofercie znajdziesz ryby wędzone na zimno i na gorąco. Oba procesy są wieloetapowe, przy czym różnią się przede wszystkim temperaturą dymu. W pierwszym przypadku wynosi ona maksymalnie 22°C, co ma na celu odpowiednie podsuszenie ryb, a następnie jest coraz bardziej schładzana. Z kolei wędzenie ryb na gorąco przebiega w trzech etapach, a temperatura dymu jest stopniowo podnoszona i na końcowym etapie osiąga 70-90°C.

Dlaczego warto i jak jeść ryby wędzone?

Dzięki moczeniu w solance oraz wędzeniu ryby stają się w pewnym sensie zakonserwowane, pozbawione drobnoustrojów, dzięki czemu wolniej się psują. Nadal zachowują zdrowe tłuszcze i pełnowartościowe białko.

Do najpopularniejszych gatunków ryb wędzonych zalicza się łososia i pstrąga. Możesz jeść je w całości, w plastrach na kanapkach, w sałatce czy nawet w formie parówek. W naszej ofercie te produkty oferują takie marki jak:

Poznaj 3 powody, dla których warto mieć ryby w codziennym menu!