Ryby wędzone

Znaleziono: 28 produktów

Sortuj po:

Najpopularniejsze

0,1 kg

99,90 zł/1 kg

9,99 zł

0,1 kg

119,90 zł/1 kg

11,99 zł
13,99 zł
-14%

0,15 kg

173,27 zł/1 kg

25,99 zł

100 g

22,39 zł/100 g

22,39 zł

0,2 kg

135,95 zł/1 kg

27,19 zł

0,05 kg

207,80 zł/1 kg

10,39 zł

99,99 zł/1 kg

25,00 zł

0,1 kg

120,00 zł/1 kg

12,00 zł

21,90 zł/1 kg

6,57 zł

0,25 kg

100,00 zł/1 kg

25,00 zł

0,125 kg

147,92 zł/1 kg

18,49 zł

0,2 kg

45,00 zł/1 kg

9,00 zł

21,99 zł/1 kg

5,72 zł

0,1 kg

189,90 zł/1 kg

18,99 zł

0,25 kg

28,00 zł/1 kg

7,00 zł

0,1 kg

186,90 zł/1 kg

18,69 zł

0,25 kg

28,00 zł/1 kg

7,00 zł

0,1 kg

164,90 zł/1 kg

16,49 zł

0,2 kg

64,95 zł/1 kg

12,99 zł
15,49 zł
-16%

19,99 zł/1 kg

5,60 zł

0,1 kg

163,90 zł/1 kg

16,39 zł
18,99 zł
-14%

0,05 kg

195,80 zł/1 kg

9,79 zł

0,15 kg

99,93 zł/1 kg

14,99 zł

0,1 kg

89,90 zł/1 kg

8,99 zł

0,1 kg

208,90 zł/1 kg

20,89 zł

0,125 kg

147,92 zł/1 kg

18,49 zł

0,1 kg

142,90 zł/1 kg

14,29 zł

29,99 zł/1 kg

19,49 zł

z 1

Urozmaić swoją dietę rybami wędzonymi!

Ryby są zaliczane do najzdrowszych produktów i powinno się je spożywać przynajmniej dwa razy w tygodniu. Aby jednak się nie przejadły, można jeść je w różnej formie. Ryby wędzone to jedna z takich opcji. Sprawdź, jakie ryby wędzone mamy w ofercie i z czym możesz je podawać!

Jak się wędzi ryby?

Wędzeniu poddaje się zarówno ryby morskie, jak i słodkowodne. Po złowieniu i oczyszczeniu wkłada się je do solanki, w której muszą spędzić kilkanaście godzin. Sól wnika w ich mięso i dlatego jest wyczuwalna po uwędzeniu. W tym procesie wykorzystuje się dym powstały ze spalania tylko wybranych drzew, np. jesionów, buków, olch, wiśni, grusz, jabłoni. Uwalniające się w czasie wędzenia aromaty idealnie komponują się z rybą, a jednocześnie nadają im złocistego koloru.

W naszej ofercie znajdziesz ryby wędzone na zimno i na gorąco. Oba procesy są wieloetapowe, przy czym różnią się przede wszystkim temperaturą dymu. W pierwszym przypadku wynosi ona maksymalnie 22°C, co ma na celu odpowiednie podsuszenie ryb, a następnie jest coraz bardziej schładzana. Z kolei wędzenie ryb na gorąco przebiega w trzech etapach, a temperatura dymu jest stopniowo podnoszona i na końcowym etapie osiąga 70-90°C.

Dlaczego warto i jak jeść ryby wędzone?

Dzięki moczeniu w solance oraz wędzeniu ryby stają się w pewnym sensie zakonserwowane, pozbawione drobnoustrojów, dzięki czemu wolniej się psują. Nadal zachowują zdrowe tłuszcze i pełnowartościowe białko.

Do najpopularniejszych gatunków ryb wędzonych zalicza się łososia i pstrąga. Możesz jeść je w całości, w plastrach na kanapkach, w sałatce czy nawet w formie parówek. W naszej ofercie te produkty oferują takie marki jak:

Poznaj 3 powody, dla których warto mieć ryby w codziennym menu!