Inspirujące przepisy na zupy

Popularność

z 3

Zupy – dlaczego warto je jeść?

Zupy goszczą na naszych stołach rzadziej niż kilkadziesiąt, a nawet kilkanaście lat temu – a szkoda! To nie tylko pożywny posiłek, zaspokajający głód i dostarczający płynów. To kopalnia witamin, minerałów i… smaków! Sprawdź pomysły na pyszne zupy klasyczne i zupy krem.

 

Nie taka zupa straszna…

…oczywiście w przyrządzeniu! Wiele zup ma dość skomplikowane receptury, wymagające idealnego zrównoważenia poszczególnych składników albo długich godzin gotowania. Jeszcze więcej zup na szczęście ma całkiem prosty sposób przygotowania. Zebraliśmy przepisy na zupy nowatorskie i tradycyjne, które lubimy i pamiętamy choćby z dzieciństwa. Idź za wskazówkami z wybranego przepisu krok po kroku, a efekt z pewnością ci zasmakuje! Znajdziesz tu także przepisy na zupy znane z najpyszniejszych kuchni świata! Warto jeść zupy, bo są pożywne, a nie tuczą, dostarczają całej gamy składników odżywczych, a ponadto „przemycają” do diety mnóstwo warzyw – nawet do jadłospisu „mięsożerców”.

 

Zupy z dzieciństwa…

Botwinka, chłodnik, barszcz biały, żurek, zupa grzybowa, pomidorowa – te zupy znamy z dzieciństwa i wciąż chętnie jadamy. Przygotuj je w wersji tradycyjnej albo nieco zmodyfikowanej! Może jajko sadzone do barszczu białego? Nieco sera feta do botwinki, a awokado do chłodnika? Zupa pomidorowa z kolei – w formie zupy kremu – aż się prosi natomiast o dodatek sera i ziół! Jeżeli zrezygnowałeś z jedzenia mięsa, mamy dla Ciebie pomysł na wegetariański żurek. Przygotowując zupy według naszych przepisów, przekonasz się, że nie jest to trudne.

 

…i zupy kulinarnego odkrywcy

Oprócz pielęgnowania rodzimych smaków warto także poznawać zupy z całego świata. Kuchnia dalekowschodnia słynie ze swych zup – proponujemy więc nietrudne do przyrządzenia zupy z krewetkami, wspaniale zieloną zupę tajską z jarzynami i kurczakiem, zupy na mleczku kokosowym czy zupy z łososiem. Nie mogło zabraknąć także hiszpańskiego chłodnika – gazpacho! Nie jesteś gotowy na kulinarne eksperymenty – postaraj się urozmaicić dobrze znane smaki o nowe składniki, przygotowując zupę cebulową na piwie z grzanką i konfiturą cebulową lub zupę krem z kukurydzy z dodatkiem mleka kokosowego