Zupa z kalafiora i kalarepy podana z chipsami z jarmużu

Zupa z kalafiora i kalarepy podana z chipsami z jarmużu
Zupy
4-5
Łatwe
1g

Składniki

  • mały kalafior
  • 2 ziemniaki
  • mała cebulka
  • kalarepa
  • 2 x ząbki czosnku
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • sól, pieprz
  • oliwa Carrefour Bio
  • 200 mleka migdałowego Carrefour Bio
  • 100 g jarmużu
  • oliwa Carrefour Bio
  • sól

 

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 170 C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Kalafior dzielimy na mniejsze różdzki. Ziemniaki oraz kalarepę kroimy w kosteczkę, cebulę w ćwiartki. Przekładamy na blaszkę. Polewamy oliwą. Doprawiamy solą, pieprzem oraz kuminem. Pieczemy warzywa ok 30 min do zarumienienia.

Upieczone warzywa przekładamy do miksera. Zalewamy gorącym bulionem  i blendujemy na gładki krem. ( Możemy zostawić kilka kawałków kalafiora do dekoracji) Dolewamy mleko migdałowe i ponownie miksujemy.

Krok 2

Chipsy z jarmużu

Jarmuż myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki i odrywamy zdrewniałe końce. Przekładamy do miski, doprawiamy solą i polewamy oliwą. Dokładnie mieszamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 10 min.

Zupę podajemy udekorowaną kawałkami kalafiora oraz chipsami z jarmużu. Posypujemy przed podaniem mielonym kuminem oraz polewamy oliwą.