Piekarnik nagrzewamy do 170 C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Kalafior dzielimy na mniejsze różdzki. Ziemniaki oraz kalarepę kroimy w kosteczkę, cebulę w ćwiartki. Przekładamy na blaszkę. Polewamy oliwą. Doprawiamy solą, pieprzem oraz kuminem. Pieczemy warzywa ok 30 min do zarumienienia.
Upieczone warzywa przekładamy do miksera. Zalewamy gorącym bulionem i blendujemy na gładki krem. ( Możemy zostawić kilka kawałków kalafiora do dekoracji) Dolewamy mleko migdałowe i ponownie miksujemy.
Chipsy z jarmużu
Jarmuż myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki i odrywamy zdrewniałe końce. Przekładamy do miski, doprawiamy solą i polewamy oliwą. Dokładnie mieszamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 10 min.
Zupę podajemy udekorowaną kawałkami kalafiora oraz chipsami z jarmużu. Posypujemy przed podaniem mielonym kuminem oraz polewamy oliwą.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies