Botwinkę wraz z buraczkami dokładnie płuczemy i drobno siekamy. W garnku rozpuszczamy masło oraz oliwę. Dodajemy botwinkę i podduszamy przez ok. 4 min, cały czas mieszając. Dodajemy 2 łyżki drobno posiekanego koperku. Całość zalewamy bulionem i gotujemy przez ok. 30 min na niewielkim ogniu. Następnie mąkę mieszamy ze śmietaną i dwiema łyżkami wody – tak powstałą mieszankę wlewamy do zupy. Delikatnie mieszamy, zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Zupę podajemy z pokruszoną fetą oraz świeżymi ziołami.
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści oraz prezentowane reklamy do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez nas gromadzonych za ich pośrednictwem danych osobowych.
Korzystając z serwisu, bez zmiany ustawień w zakresie prywatności w ramach Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookie w Twojej przeglądarce oraz otrzymywaniem treści i reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji poprzez przetwarzanie danych osobowych przez Carrefour sp. z o.o. na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji.
Dowiedź się więcej
Wyrażenie zgody jest dobrowolne. W każdym momencie możesz też edytować Twoje preferencje w zakresie udzielonej zgody, w tym wycofać ją całkowicie, klikając w lub przechodzą na naszą stronę polityki prywatności.