Zupa krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Zupa krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym
Zupy
4
Łatwe
40min
Ocena 4

Składniki na krem z kukurydzy

  • 2 puszki kukurydzy
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1-2 łyżeczki curry w proszku BIO
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1l bulionu ekologicznego warzywnego lub drobiowego BIO
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego BIO
  • kurczak BIO
  • plastry bekonu BIO
  • pęczek świeżej kolendry
  • świeża papryczka chili opcjonalnie
  • sól
  • pieprz

 

Jak przygotować zupę krem z kukurydzy?

 

Krok 1.

Cebulę, czosnek i imbir drobno siekamy. Kukurydzę na krem z kukurydzy odsączamy z wody. W garnku rozgrzewamy masło klarowane lub oliwę, po czym smażymy cebulę do zeszklenia. Dodajemy czosnek i imbir. Smażymy ok. 2 minut. Dodajemy kukurydzę oraz kurkumę, curry w proszku, wędzoną paprykę, kmin rzymski. Po chwili dolewamy bulion i gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy kolejne 10 minut.

Krok 2.

Piersi kurczaka kroimy w paski. Plastry bekonu umieszczamy na zimnej patelni i podgrzewamy do momentu aż powstaną chrupiące chipsy. Plastry zdejmujemy z patelni i odsączamy na ręczniku papierowym.

Zupa krem z kukurydzy z mleczkiem kokosowym

Krok 3.

Zupę blendujemy i przecieramy przez sito do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy kurczaka i gotujemy ok. 5-7 minut.

Krok 4.

Zupę krem z kukurydzy z mleczkiem kokosowym serwujemy z plastrem boczku. Dekorujemy listkami kolendry. Opcjonalnie możemy dodać papryczkę chili pokrojoną w cienkie paski.

Zupa kukurydziana z mlekiem kokosowym
Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród