Cebulę, czosnek i imbir drobno siekamy. Kukurydzę na krem z kukurydzy odsączamy z wody. W garnku rozgrzewamy masło klarowane lub oliwę, po czym smażymy cebulę do zeszklenia. Dodajemy czosnek i imbir. Smażymy ok. 2 minut. Dodajemy kukurydzę oraz kurkumę, curry w proszku, wędzoną paprykę, kmin rzymski. Po chwili dolewamy bulion i gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy kolejne 10 minut.
Piersi kurczaka kroimy w paski. Plastry bekonu umieszczamy na zimnej patelni i podgrzewamy do momentu aż powstaną chrupiące chipsy. Plastry zdejmujemy z patelni i odsączamy na ręczniku papierowym.
Zupę blendujemy i przecieramy przez sito do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy kurczaka i gotujemy ok. 5-7 minut.
Zupę krem z kukurydzy z mleczkiem kokosowym serwujemy z plastrem boczku. Dekorujemy listkami kolendry. Opcjonalnie możemy dodać papryczkę chili pokrojoną w cienkie paski.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies