Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni
Zupy
4
Łatwe
40min
Ocena 4

Składniki

  • 1 większa dynia Hokkaido
  • 2 cebule BIO
  • 4 ząbki czosnku 
  • 4 ziemniaki 
  • 2 marchewki BIO
  • 1 puszka pomidorów BIO
  • 1l bulionu warzywnego 
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 50 ml śmietany 18%
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 gałązka świeżej pietruszki 
  • 2 łyżeczki oleju z pestek dyni 
  • Sól, pieprz 

Krok 1

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki. Do dużego garnka wlewamy oliwę i podsmażamy je. Marchewkę i ziemniaki obieramy, drobno kroimy. Dynię przecinamy na pół, usuwamy nasiona i kroimy w duże kostki. Gdy cebula i czosnek się zeszklą dodajemy warzywa i smażymy przez około 5 minut. 

Krok 2

Dolewamy bulion, dodajemy kurkumę oraz imbir i gotujemy około 15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy pomidory i gotujemy kolejne 5 minut. Wszystko razem blendujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem. 

Krem podajemy z prażonymi pestkami dyni, pietruszką, polewamy śmietanką i skrapiamy olejem z pestek dyni. 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

7
99
 

1 szt.

2
00
 

~ 0,25 kg

7,99 zł/1 kg

4
00
 

~ 0,25 kg

15,99 zł/1 kg

2   
99
1
99
 
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 2,99 zł

~ 1 kg

-33%
2
99
 

0,4 kg

7,48 zł/1 kg

2
50
 

~ 0,25 kg

9,99 zł/1 kg

5
12
 

~ 0,18 kg

28,45 zł/1 kg

2
00
 

~ 0,05 kg

39,99 zł/1 kg

5
39
 

0,33 kg

16,33 zł/1 kg

7
99
 

0,16 kg

49,94 zł/1 kg

26
99
 

0,25 l

107,96 zł/1 l

5
99
 

1 szt.

8
19
 

0,036 kg

227,50 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu