Zupa czereśniowa z tymiankiem

Zupa czereśniowa z tymiankiem
Zupy
4
Łatwe
45min
Ocena 4

Składniki

  • 750 g czereśni 
  • 5 łyżek cukru
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 laska cynamonu
  • 4 goździki 
  • 100 ml czerwonego wina półsłodkiego 
  • 50ml śmietanki kremówki
  • 250g makaronu

Krok 1

Umyte czereśnie drylujemy. Jedną szklankę czereśni odkładamy na później, a pozostałe wrzucamy do garnka. Dolewamy 1,5 litra wody. Dodajemy cukier, wino i przyprawy i gotujemy około 20 minut. Wyciągamy tymianek, cynamon i goździki. Całość blendujemy. 

Krok 2

Dodajemy resztę czereśni i gotujemy jeszcze przez około 3 minuty. Na koniec możemy dodać śmietankę. 

Podajemy na ciepło z ulubionym makaronem oraz listkami świeżego tymianku. Możemy również podawać schłodzoną. 

Smacznego.

"Idealne danie na letnie upały"


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Prymat Cynamon cały 3 sztuki
0,19 szt.
15,74 zł/1 szt.
2,99 zł
Kamis Goździki całe 9 g
0,01 kg
189,00 zł/1 kg
1,89 zł
Mlekovita Śmietanka Polska 30% 200 ml
0,2 l
16,45 zł/1 l
3,29 zł
Millo di Pasta Makaron 5-jajeczny z kurkumą nitki 250 g
0,25 kg
7,16 zł/1 kg
1,79 zł

Zobacz również inne przepisy