Zupa czereśniowa z tymiankiem

Zupa czereśniowa z tymiankiem
Zupy
4
Łatwe
45min
Ocena 4

Składniki

  • 750 g czereśni 
  • 5 łyżek cukru
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 laska cynamonu
  • 4 goździki 
  • 100 ml czerwonego wina półsłodkiego 
  • 50ml śmietanki kremówki
  • 250g makaronu

Krok 1

Umyte czereśnie drylujemy. Jedną szklankę czereśni odkładamy na później, a pozostałe wrzucamy do garnka. Dolewamy 1,5 litra wody. Dodajemy cukier, wino i przyprawy i gotujemy około 20 minut. Wyciągamy tymianek, cynamon i goździki. Całość blendujemy. 

Krok 2

Dodajemy resztę czereśni i gotujemy jeszcze przez około 3 minuty. Na koniec możemy dodać śmietankę. 

Podajemy na ciepło z ulubionym makaronem oraz listkami świeżego tymianku. Możemy również podawać schłodzoną. 

Smacznego.

"Idealne danie na letnie upały"


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

6
99
 

1 szt.

4
29
 

0,017 kg

252,35 zł/1 kg

1
69
 

0,01 kg

169,00 zł/1 kg

5
15
 

0,2 kg

25,75 zł/1 kg

2
19
 

0,25 kg

8,76 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu