Zupa cytrynowa z soczewicą

Zupa cytrynowa z soczewicą
Zupy
2-3
Łatwy
40 min.
Ocena 3

Składniki

  • pół szklanki zielonej soczewicy
  • 2 małe ziemniaki
  • pół cebuli
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 150 g posiekanej kapusty
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 papryczka chili zielona
  • sok z małej cytryny
  • skórka starta z połowy cytryny
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kolendry
  • szczypta imbiru
  • 2 sproszkowane goździki
  • litr wody

 

Krok 1

Soczewicę  moczymy w zimnej wodzie przez 2 godz. W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekany czosnek, cebule pokrojoną w piórka, posiekane chili. Lekko podsmażamy, po czym dosypujemy przyprawy i prażymy je kilka minut, aby puściły aromat.  

Krok 2

Do warzyw i soczewicy dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Wlewamy litr wody i wsypujemy odsączoną  soczewicę. Całość doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 10-12 min. W międzyczasie dodajemy  poszatkowaną kapustę. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, sokiem oraz skórką z cytryny.

„Zimą zarządzam powszechne rozgrzewanie! W tym celu należy ugotować pożywną zupę z soczewicy, obfitującą w przyprawy i sok z cytryny.”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Cenos Soczewica zielona 400 g
0,4 kg
14,23 zł/1 kg
5,69 zł
Marchew "Jakość z Natury Carrefour" 1 kg
1 kg
3,99 zł/1 kg
3,99 zł
Cebula ważona
3,99 zł/1 kg
2,00 zł
Czosnek młody sztuka
1 szt.
1,99 zł/1 szt.
1,99 zł
Papryka biała ważona
5,99 zł/1 kg
1,20 zł
Cytryny 0,5 kg
0,5 kg
9,58 zł/1 kg
4,79 zł
Sól kujawska warzona spożywcza jodowana 1 kg
1 kg
0,99 zł/1 kg
0,99 zł
Prymat Pieprz czarny mielony 20 g
0,02 kg
64,50 zł/1 kg
1,29 zł
Galeo Ziele angielskie 12 g
1 szt.
1,29 zł/1 szt.
1,29 zł
Kamis Cynamon mielony 15 g
0,015 kg
132,67 zł/1 kg
1,99 zł
Kotányi Kolendra cała 17 g
0,017 kg
134,71 zł/1 kg
2,29 zł
Kamis Imbir mielony 15 g
0,015 kg
132,67 zł/1 kg
1,99 zł

Zobacz również inne przepisy