Soczewicę moczymy w zimnej wodzie przez 2 godz. W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekany czosnek, cebule pokrojoną w piórka, posiekane chili. Lekko podsmażamy, po czym dosypujemy przyprawy i prażymy je kilka minut, aby puściły aromat.
Do warzyw i soczewicy dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Wlewamy litr wody i wsypujemy odsączoną soczewicę. Całość doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 10-12 min. W międzyczasie dodajemy poszatkowaną kapustę. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, sokiem oraz skórką z cytryny.
„Zimą zarządzam powszechne rozgrzewanie! W tym celu należy ugotować pożywną zupę z soczewicy, obfitującą w przyprawy i sok z cytryny.”
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies