Zupa cytrynowa z soczewicą

Zupa cytrynowa z soczewicą
Zupy
2-3
Łatwy
40 min.
Ocena 3

Składniki

  • pół szklanki zielonej soczewicy
  • 2 małe ziemniaki
  • pół cebuli
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 150 g posiekanej kapusty
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 papryczka chili zielona
  • sok z małej cytryny
  • skórka starta z połowy cytryny
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kolendry
  • szczypta imbiru
  • 2 sproszkowane goździki
  • litr wody

 

Krok 1

Soczewicę  moczymy w zimnej wodzie przez 2 godz. W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekany czosnek, cebule pokrojoną w piórka, posiekane chili. Lekko podsmażamy, po czym dosypujemy przyprawy i prażymy je kilka minut, aby puściły aromat.  

Krok 2

Do warzyw i soczewicy dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Wlewamy litr wody i wsypujemy odsączoną  soczewicę. Całość doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 10-12 min. W międzyczasie dodajemy  poszatkowaną kapustę. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, sokiem oraz skórką z cytryny.

„Zimą zarządzam powszechne rozgrzewanie! W tym celu należy ugotować pożywną zupę z soczewicy, obfitującą w przyprawy i sok z cytryny.”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

7
69
 

0,4 kg

19,23 zł/1 kg

6
99
 

1,5 kg

4,66 zł/1 kg

3
00
 

~ 0,5 kg

5,99 zł/1 kg

1
19
 

0,02 kg

59,50 zł/1 kg

5
73
 

~ 2,5 kg

2,29 zł/1 kg

4
49
 

0,5 kg

8,98 zł/1 kg

1
79
 

1 kg

1
49
 

0,02 kg

74,50 zł/1 kg

2
15
 

0,01 kg

215,00 zł/1 kg

1
79
 

0,015 kg

119,33 zł/1 kg

2
39
 

0,017 kg

140,59 zł/1 kg

2
39
 

0,015 kg

159,33 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu