Zupa cebulowa na piwie z grzanką i konfiturą cebulową

Zupa cebulowa na piwie z grzanką i konfiturą cebulową
Zupy
4os
Łatwy
1,2h

Składniki

  • 750 ml bulionu
  • 400 g cebuli
  • 200 g czerwonej cebuli
  • 200 ml jasnego piwa
  • 150 g gorgonzoli
  • 50 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 30 ml octu balsamicznego
  • 30 ml miodu
  • 25 g cukru
  • 1 bagietka
  • kilka gałązek tymianku
  • sól
  • pieprz

 

Krok 1

Czerwoną cebulę kroimy w półplasterki. W niewielkim garnku zasypujemy cukrem cebulę, dodajemy 1 łyżkę wody i dusimy, aż cebula się mocno skarmelizuje. Dodajemy miód i ocet balsamiczny i jeszcze chwilę gotujemy. Odstawiamy.

Krok 2

Białą cebulę kroimy w półplasterki. Lekko oprószamy solą i smażymy na oleju Kujawski przez około 20 minut na złoty kolor. Usmażoną cebulę zalewamy piwem i doprowadzamy do wrzenia. Po 5 minutach dolewamy gorący bulion, dodajemy tymianek i gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut pod przykryciem.


Bagietkę kroimy na kromki. Układamy na nich gorgonzolę i zapiekamy w 200ºC przez 5 minut.


Zupę przelewamy do talerzy lub kokilek. Na wierzchu układamy grzanki i wykładamy po porcji konfitury cebulowej.


Dekorujemy tymiankiem.

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

2
50
 

4,99 zł/1 kg

1
50
 

2,99 zł/1 kg

8
69
 

0,15 kg

57,93 zł/1 kg

13
69
 

0,25 l

54,76 zł/1 l

13
69
 

0,3 kg

45,63 zł/1 kg

3
49
 

1 kg

5
39
 

1 szt.


Zobacz również inne przepisy