Przepis na zupę cebulowa na piwie z grzanką i konfiturą cebulową

Przepis na zupę cebulowa na piwie z grzanką i konfiturą cebulową
Zupy
4os
Łatwy
1,2h

Składniki na zupę cebulową z piwem

Przygotowanie

 

Krok 1

  • Czerwoną cebulę kroimy w półplasterki.
  • W niewielkim garnku zasypujemy cukrem cebulę, dodajemy 1 łyżkę wody i dusimy, aż cebula się mocno skarmelizuje.
  • Dodajemy miód i ocet balsamiczny i jeszcze chwilę gotujemy. Odstawiamy.

Krok 2

  • Białą cebulę kroimy w półplasterki. Lekko oprószamy solą i smażymy na oleju Kujawski przez około 20 minut na złoty kolor. Usmażoną cebulę zalewamy piwem i doprowadzamy do wrzenia. Po 5 minutach dolewamy gorący bulion, dodajemy tymianek i gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut pod przykryciem.
  • Bagietkę kroimy na kromki. Układamy na nich gorgonzolę i zapiekamy w 200ºC przez 5 minut.
  • Zupę cebulową przelewamy do talerzy lub kokilek. Na wierzchu układamy grzanki i wykładamy po porcji konfitury cebulowej.
  • Zupę cebulową na piwie dekorujemy tymiankiem

Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

5
59
 

7,99 zł/1 kg

8
99
 

0,15 kg

59,93 zł/1 kg

19
59
 

0,69 kg

28,39 zł/1 kg

17
69
 

0,25 l

70,76 zł/1 l

13
69
 

0,3 kg

45,63 zł/1 kg

5
99
 

1 kg

5
99
 

1 szt.


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu