Zupa cebulowa na piwie z grzanką i konfiturą cebulową

Zupa cebulowa na piwie z grzanką i konfiturą cebulową
Zupy
4os
Łatwy
1,2h

Składniki

  • 750 ml bulionu
  • 400 g cebuli
  • 200 g czerwonej cebuli
  • 200 ml jasnego piwa
  • 150 g gorgonzoli
  • 50 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 30 ml octu balsamicznego
  • 30 ml miodu
  • 25 g cukru
  • 1 bagietka
  • kilka gałązek tymianku
  • sól
  • pieprz

 

Krok 1

Czerwoną cebulę kroimy w półplasterki. W niewielkim garnku zasypujemy cukrem cebulę, dodajemy 1 łyżkę wody i dusimy, aż cebula się mocno skarmelizuje. Dodajemy miód i ocet balsamiczny i jeszcze chwilę gotujemy. Odstawiamy.

Krok 2

Białą cebulę kroimy w półplasterki. Lekko oprószamy solą i smażymy na oleju Kujawski przez około 20 minut na złoty kolor. Usmażoną cebulę zalewamy piwem i doprowadzamy do wrzenia. Po 5 minutach dolewamy gorący bulion, dodajemy tymianek i gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut pod przykryciem.


Bagietkę kroimy na kromki. Układamy na nich gorgonzolę i zapiekamy w 200ºC przez 5 minut.


Zupę przelewamy do talerzy lub kokilek. Na wierzchu układamy grzanki i wykładamy po porcji konfitury cebulowej.


Dekorujemy tymiankiem.

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Cebula ważona
2,99 zł/1 kg
1,50 zł
Carrefour Ser Gorgonzola 150 g
0,15 kg
56,60 zł/1 kg
8,49 zł
Kujawski 3 ziarna Olej rzepakowy z olejami z lnu i pestek dyni 750 ml
0,75 l
15,59 zł/1 l
11,69 zł
Varvello Ocet balsamiczny z Modeny spray 250 ml
0,25 l
75,96 zł/1 l
18,99 zł
Carrefour Bio Miód wielokwiatowy nektarowy 300 g
0,3 kg
39,97 zł/1 kg
11,99 zł
Tymianek świeży
1 szt.
4,99 zł/1 szt.
4,99 zł

Zobacz również inne przepisy