Zupa cebulowa na piwie z grzanką i konfiturą cebulową

Zupa cebulowa na piwie z grzanką i konfiturą cebulową
Zupy
4os
Łatwy
1,2h

Składniki

  • 750 ml bulionu
  • 400 g cebuli
  • 200 g czerwonej cebuli
  • 200 ml jasnego piwa
  • 150 g gorgonzoli
  • 50 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 30 ml octu balsamicznego
  • 30 ml miodu
  • 25 g cukru
  • 1 bagietka
  • kilka gałązek tymianku
  • sól
  • pieprz

 

Krok 1

Czerwoną cebulę kroimy w półplasterki. W niewielkim garnku zasypujemy cukrem cebulę, dodajemy 1 łyżkę wody i dusimy, aż cebula się mocno skarmelizuje. Dodajemy miód i ocet balsamiczny i jeszcze chwilę gotujemy. Odstawiamy.

Krok 2

Białą cebulę kroimy w półplasterki. Lekko oprószamy solą i smażymy na oleju Kujawski przez około 20 minut na złoty kolor. Usmażoną cebulę zalewamy piwem i doprowadzamy do wrzenia. Po 5 minutach dolewamy gorący bulion, dodajemy tymianek i gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut pod przykryciem.


Bagietkę kroimy na kromki. Układamy na nich gorgonzolę i zapiekamy w 200ºC przez 5 minut.


Zupę przelewamy do talerzy lub kokilek. Na wierzchu układamy grzanki i wykładamy po porcji konfitury cebulowej.


Dekorujemy tymiankiem.

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Cebula czerwona ważona
4,99 zł/1 kg
2,50 zł
Cebula ważona
3,99 zł/1 kg
2,00 zł
Carrefour Ser Gorgonzola 150 g
0,15 kg
55,27 zł/1 kg
8,29 zł
Kujawski 3 ziarna Olej rzepakowy z olejami z lnu i pestek dyni 750 ml
0,75 l
12,00 zł/1 l
9,00 zł
Varvello Ocet balsamiczny z Modeny 250 ml
0,25 l
59,96 zł/1 l
14,99 zł
18,49 zł
PROMOCYJNA CENA
Carrefour Bio Miód wielokwiatowy nektarowy 300 g
0,3 kg
39,97 zł/1 kg
11,99 zł
Polski Cukier Cukier biały 1 kg
1 kg
2,49 zł/1 kg
2,49 zł

Zobacz również inne przepisy