Wigilijna zupa grzybowa

Wigilijna zupa grzybowa
Zupy
6
Łatwe
1h
Ocena 4

Składniki

 
  • 100g suszonych grzybów, najlepiej borowiki albo podgrzybki
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • 1 por
  • pół selera
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki sosu sojowego, sól, pieprz
  • 500g wybranego makaronu

Krok 1

Grzyby dzień wcześniej myjemy, płuczemy i zalewamy wodą do przykrycia. W dużym garnku na oliwie podsmażamy ziele angielskie, liście laurowe oraz posiekaną cebulę. Wszystkie warzywa obieramy, kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka, smażymy około 10 minut. Dolewamy 2l wody. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. 

Krok 2

Po tym czasiedolewamy wodę z grzybów, a grzyby kroimy w paseczki i dorzucamy do garnka. Dodajemy sos sojowy, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy przez kolejne 20 minut. Całość podajemy z ugotowanym makaronem. Opcjonalnie zupę można zabielić śmietanką. 

Idealny przepis na Boże Narodzenie. Smacznego 

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Podgrzybek brunatny suszony kapelusz 50 g
0,05 kg
499,80 zł/1 kg
24,99 zł
Marchew ważona
2,69 zł/1 kg
1,35 zł
Pietruszka ważona
4,99 zł/1 kg
2,50 zł
Por sztuka
1 szt.
3,99 zł/1 szt.
3,99 zł
Seler ważony
3,99 zł/1 kg
3,19 zł
Prymat Liść laurowy suszony 6 g
0,006 kg
215,00 zł/1 kg
1,29 zł
Prymat Ziele angielskie całe 15 g
0,015 kg
86,00 zł/1 kg
1,29 zł
Carrefour Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia 500 ml
0,5 l
24,98 zł/1 l
12,49 zł
Carrefour Sos sojowy 125 ml
0,125 l
39,92 zł/1 l
4,99 zł
Millo di Pasta Makaron jajeczny z kurkumą łazanki 500 g
0,5 kg
7,38 zł/1 kg
3,69 zł

Zobacz również inne przepisy