Wigilijna zupa grzybowa

Wigilijna zupa grzybowa
Zupy
6
Łatwe
1h
Ocena 4

Składniki

 
  • 100g suszonych grzybów, najlepiej borowiki albo podgrzybki
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • 1 por
  • pół selera
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki sosu sojowego, sól, pieprz
  • 500g wybranego makaronu

Krok 1

Grzyby dzień wcześniej myjemy, płuczemy i zalewamy wodą do przykrycia. W dużym garnku na oliwie podsmażamy ziele angielskie, liście laurowe oraz posiekaną cebulę. Wszystkie warzywa obieramy, kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka, smażymy około 10 minut. Dolewamy 2l wody. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. 

Krok 2

Po tym czasiedolewamy wodę z grzybów, a grzyby kroimy w paseczki i dorzucamy do garnka. Dodajemy sos sojowy, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy przez kolejne 20 minut. Całość podajemy z ugotowanym makaronem. Opcjonalnie zupę można zabielić śmietanką. 

Idealny przepis na Boże Narodzenie. Smacznego 

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

16
19
 

0,04 kg

404,75 zł/1 kg

0
75
 

2,99 zł/1 kg

1
50
 

5,99 zł/1 kg

3
99
 

1 szt.

3
57
 

5,49 zł/1 kg

1
39
 

0,006 kg

231,67 zł/1 kg

1
39
 

0,015 kg

92,67 zł/1 kg

5
29
 

0,125 l

42,32 zł/1 l

4
89
 

0,5 kg

9,78 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród