Wlewamy do garnka litr wody, wrzucamy marchewkę, pora, czosnek, seler, grzyby, liście laurowe
i ziele angielskie. Doprawiamy solą i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 1 h. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200°C. Ziemniaki kroimy w kostkę, obtaczamy w oleju oraz ziołach i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do zarumienienia przez ok. 40 min.
Jajka gotujemy na twardo.
Gotowy bulion przecedzamy przez sito. Następnie stopniowo wlewamy do niego zakwas i podgrzewamy. Po chwili dodajemy łyżeczkę chrzanu, wędzoną paprykę oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Żurek podajemy gorący, z pieczonymi ziemniakami oraz ugotowanym jajkiem.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies