Wlewamy do garnka litr wody, wrzucamy marchewkę, pora, czosnek, seler, grzyby, liście laurowe
i ziele angielskie. Doprawiamy solą i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 1 h. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200°C. Ziemniaki kroimy w kostkę, obtaczamy w oleju oraz ziołach i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do zarumienienia przez ok. 40 min.
Jajka gotujemy na twardo.
Gotowy bulion przecedzamy przez sito. Następnie stopniowo wlewamy do niego zakwas i podgrzewamy. Po chwili dodajemy łyżeczkę chrzanu, wędzoną paprykę oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Żurek podajemy gorący, z pieczonymi ziemniakami oraz ugotowanym jajkiem.
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści oraz prezentowane reklamy do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez nas gromadzonych za ich pośrednictwem danych osobowych.
Korzystając z serwisu, bez zmiany ustawień w zakresie prywatności w ramach Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookie w Twojej przeglądarce oraz otrzymywaniem treści i reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji poprzez przetwarzanie danych osobowych przez Carrefour sp. z o.o. na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji.
Dowiedź się więcej
Wyrażenie zgody jest dobrowolne. W każdym momencie możesz też edytować Twoje preferencje w zakresie udzielonej zgody, w tym wycofać ją całkowicie, klikając w lub przechodzą na naszą stronę polityki prywatności.