Tajska zupa z kurczakiem i warzywami

Tajska zupa z kurczakiem i warzywami
Zupy
3-4
Łatwy
35 min.
Ocena 3

Składniki

  • 30 g makaronu ryżowego Vermicelli
  • łyżka oleju kokosowego
  • ząbek czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • pół papryczki chili
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • pół czerwonej cebuli
  • 3-4 pieczarki
  • pół czerwonej papryki
  • pół zielonej papryki
  • pół białej papryki
  • limonka
  • świeża kolendra
  • litr bulionu drobiowego
  • 3-4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 250 ml mleka kokosowego

Krok 1

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy przetarty przez praskę czosnek, drobno starty imbir oraz drobno posiekane chili. Powstałą mieszankę podsmażamy kilka chwil, następnie dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i smażymy do zarumienienia. Następnie wsypujemy drobno posiekaną cebulę oraz pokrojoną w kosteczkę paprykę i zostawiamy na patelni przez kilka minut, aż zmiękną. Po tym czasie wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. 

Krok 2

Dokładamy pokrojone w plasterki pieczarki oraz kukurydzę. Na końcu wlewamy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Makaron zalewamy gorąca wodą, zostawiamy na 5 min. pod przykryciem i odcedzamy. Zupę podajemy z makaronem, skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy świeżą kolendrą.

„Tajska zupa z kurczakiem i warzywami wybuchła bogactwem smaków i przypuściła atak na moje kubki smakowe. Tak smakuje kulinarne zwycięstwo! Taka potrawa nie może mieć przeciwników.”

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu