Przepis na Żurek

Przepis na Żurek
Zupy
3-4
Łatwy
2 h
Ocena 5

Składniki

  •  1,5 l bulionu warzywnego (3 marchewki, 2 pietruszki, por, duża cebula, kilka liści białej kapusty, kilka pieczarek, pół główki czosnku) 
  • 400 g wędzonych żeberek wieprzowych
  • 400 g białej kiełbasy 
  • 500 ml żuru 
  • 2 łyżki majeranku 
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe 
  • 5 łyżek śmietany 30%
  • kilka suszonych grzybów np. borowik lub podgrzybek 
  • łyżka chrzanu
  • sól i pieprz do smaku
  • jajka na twardo 

Krok 1

Warzywa do bulionu płuczemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę opiekamy na palniku. Wszystko wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy przez ok 50 min. Odcedzamy. 

Krok 2

Do powstałego bulionu dodajemy pokrojoną wędzonkę oraz grzybki i dalej gotujemy. Po ok 20 min dokładamy białą kiełbasę, a po kolejnych 15 min wlewamy żur oraz dodajemy dwie łyżki roztartego majeranku. Dekorujemy śmietaną oraz  przyprawiamy solą i pieprzem według własnego uznania. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. 

"Bon żurek! Bo aromatyczny i sycący żurek jest dobry na wszystko, a w szczególności nie może go zabraknąć na świątecznym stole – jeszcze tego by brakowało! Żurek przepisu mojego kucharza to pierwszorzędne danie na Wielkanoc."

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu