Warzywa do bulionu płuczemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę opiekamy na palniku. Wszystko wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy przez ok 50 min. Odcedzamy.
Do powstałego bulionu dodajemy pokrojoną wędzonkę oraz grzybki i dalej gotujemy. Po ok 20 min dokładamy białą kiełbasę, a po kolejnych 15 min wlewamy żur oraz dodajemy dwie łyżki roztartego majeranku. Dekorujemy śmietaną oraz przyprawiamy solą i pieprzem według własnego uznania. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
"Bon żurek! Bo aromatyczny i sycący żurek jest dobry na wszystko, a w szczególności nie może go zabraknąć na świątecznym stole – jeszcze tego by brakowało! Żurek przepisu mojego kucharza to pierwszorzędne danie na Wielkanoc."
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści oraz prezentowane reklamy do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez nas gromadzonych za ich pośrednictwem danych osobowych.
Korzystając z serwisu, bez zmiany ustawień w zakresie prywatności w ramach Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookie w Twojej przeglądarce oraz otrzymywaniem treści i reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji poprzez przetwarzanie danych osobowych przez Carrefour sp. z o.o. na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji.
Dowiedź się więcej
Wyrażenie zgody jest dobrowolne. W każdym momencie możesz też edytować Twoje preferencje w zakresie udzielonej zgody, w tym wycofać ją całkowicie, klikając w lub przechodzą na naszą stronę polityki prywatności.