Warzywa do bulionu płuczemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę opiekamy na palniku. Wszystko wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy przez ok 50 min. Odcedzamy.
Do powstałego bulionu dodajemy pokrojoną wędzonkę oraz grzybki i dalej gotujemy. Po ok 20 min dokładamy białą kiełbasę, a po kolejnych 15 min wlewamy żur oraz dodajemy dwie łyżki roztartego majeranku. Dekorujemy śmietaną oraz przyprawiamy solą i pieprzem według własnego uznania. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
"Bon żurek! Bo aromatyczny i sycący żurek jest dobry na wszystko, a w szczególności nie może go zabraknąć na świątecznym stole – jeszcze tego by brakowało! Żurek przepisu mojego kucharza to pierwszorzędne danie na Wielkanoc."
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies