Przepis na zupę krem z gruszki
Zupy
Aromatyczna, kremowa i sycąca zupa z gruszek poleca się na obiad! Wypróbuj nasz kolejny wyśmienity przepis, a oczarujesz domowników i ich kubki smakowe. Słodkość gruszek w połączeniu z delikatnością pozostałych składników to prawdziwa magia smaku. Przygotowanie tej zupy jest szybkie i proste. A efekt? Zdecydowanie wart zachodu! Spróbuj i daj znać, jak smakuje!
Składniki na zupę krem z gruszki
Zupa:
Do podania:
- 3-4 plasterki gruszki
- świeży tymianek
- 3-4 łyżeczki śmietany Jakość z Natury Carrefour
Przygotowanie
- Do garnka przekładamy masło i wlewamy oliwę. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę pietruszkę oraz ziemniaki. Całość mieszamy i podsmażamy kilka chwil. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Następnie dodajemy pokrojoną gruszkę i nadal podsmażamy. Zalewamy wodą lub bulionem i gotujemy 15-20 min do miękkości warzyw. Możemy dosolić w razie potrzeby.
- Następnie wlewamy mleko i ponownie gotujemy kilka chwil. Blendujemy na gładki krem. Doprawiamy sokiem z cytryny.
- W międzyczasie na patelni rozpuszczamy masło. Gruszkę kroimy na plasterki i podsmażamy do zarumienienia z obu stron. Do miseczki wlewamy porcję zupy. Dekorujemy plasterkiem gruszki, łyżeczką śmietany oraz świeżym tymiankiem.