Przepis na melonowe gazpacho

Przepis na melonowe gazpacho
Zupy
4
Łatwy
20
Ocena 5

Składniki

  • duży melon
  • 0,5 kg pomidorów (najlepiej żółtych)
  • szczypiorek
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek rzodkiewek
  • zielony ogórek
  • 2 papryki (najlepiej żółte)
  • pieprz, sól
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • sos tabasco

Krok 1

Melona przekrajamy na pół i łyżką wydrążamy pestki. Obieramy ze skórki. Melona, pomidory i paprykę kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski razem z czosnkiem i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem tabasco. Dodajemy oliwę z oliwek. Wkładamy do lodówki na około 2h.

Krok 2

Ogórek kroimy na drobną kostkę, bez obierania. Rzodkiewkę kroimy w cienkie plasterki. Szynkę parmeńską smażymy na suchej patelni przez ok. 5 minut. Nalewamy gazpacho do miseczek, na wierzch wykładamy pokrojonego ogórka, plasterki rzodkiewki oraz szynkę parmeńską. Całość posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem. 

"Inspiracja do stworzenia tego lekkiego obiadu pochodzi prosto z gorącej Hiszpanii i, wręcz przeciwnie, jest wyjątkowo chłodny i orzeźwiający. Wzbogacony jest soczystym melonem, dzięki czemu przyniesie ulgę podczas upalnego polskiego lata."

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu