Orientalna zupa z łososiem

Orientalna zupa z łososiem
Zupy
2-3
Średni
30 min.
Ocena 3

Składniki

  • 1 l bulionu
  • 80 g makaronu gryczanego lub ryżowego
  • 200 g filetu z łososia
  • 100 g pieczarek
  • garść szpinaku
  • cebula dymka
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 3-4 plasterki papryczki chili
  • sok z ćwiartki limonki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • kolendra
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka sezamu

 

Krok 1

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy. W dużym garnku zagotowujemy bulion z dodatkiem łyżki sosu sojowego, pokrojonego na plasterki imbiru, chili oraz pieprzu. Łososia myjemy, obieramy ze skóry  i kroimy na kawałki o grubości 2 cm. Skrapiamy olejem sezamowym, sosem sojowym i sokiem z limonki, po czym odstawiamy na kilkanaście minut do zamarynowania. 

Krok 2

Umyte pieczarki kroimy na plasterki. Smażymy na patelni z odrobiną oliwy przez 2-3 min. z każdej strony. Do gotującego się bulionu wkładamy łososia i trzymamy pod przykryciem przez 3-4 min. Następnie dodajemy usmażone pieczarki oraz listki szpinaku. Po kilku chwilach dodajemy posiekaną cebulę dymkę. Gotujemy 2 min. Podajemy z ugotowanym makaronem, świeżą kolendrą i sezamem.


„Zarządzam wyprawę na Wschód – po kulinarne inspiracje! Z orientalnych krain przywieźcie zapasy limonki, chilli, sezamu i kolendry, a potem przyrządźcie z nich aromatyczną zupę!”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

5
59
 

0,108 kg

51,76 zł/1 kg

3
79
 

0,6 kg

6,32 zł/1 kg

15
00
 

0,1 kg

150,00 zł/1 kg

4
50
 

8,99 zł/1 kg

4
79
 

0,2 kg

23,95 zł/1 kg

2   
39
1
89
 

1 szt.

-21%
2
00
 

19,99 zł/1 kg

6
49
 

0,25 kg

25,96 zł/1 kg

1
69
 

1 szt.

4
99
 

0,125 l

39,92 zł/1 l

19
09
 

0,25 l

76,36 zł/1 l

1   
29
1
19
 

0,02 kg

59,50 zł/1 kg

Promocja
7
79
 

0,3 kg

25,97 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy