Orientalna zupa z łososiem

Orientalna zupa z łososiem
Zupy
2-3
Średni
30 min.
Ocena 3

Składniki

  • 1 l bulionu
  • 80 g makaronu gryczanego lub ryżowego
  • 200 g filetu z łososia
  • 100 g pieczarek
  • garść szpinaku
  • cebula dymka
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 3-4 plasterki papryczki chili
  • sok z ćwiartki limonki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • kolendra
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka sezamu

 

Krok 1

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy. W dużym garnku zagotowujemy bulion z dodatkiem łyżki sosu sojowego, pokrojonego na plasterki imbiru, chili oraz pieprzu. Łososia myjemy, obieramy ze skóry  i kroimy na kawałki o grubości 2 cm. Skrapiamy olejem sezamowym, sosem sojowym i sokiem z limonki, po czym odstawiamy na kilkanaście minut do zamarynowania. 

Krok 2

Umyte pieczarki kroimy na plasterki. Smażymy na patelni z odrobiną oliwy przez 2-3 min. z każdej strony. Do gotującego się bulionu wkładamy łososia i trzymamy pod przykryciem przez 3-4 min. Następnie dodajemy usmażone pieczarki oraz listki szpinaku. Po kilku chwilach dodajemy posiekaną cebulę dymkę. Gotujemy 2 min. Podajemy z ugotowanym makaronem, świeżą kolendrą i sezamem.


„Zarządzam wyprawę na Wschód – po kulinarne inspiracje! Z orientalnych krain przywieźcie zapasy limonki, chilli, sezamu i kolendry, a potem przyrządźcie z nich aromatyczną zupę!”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

5
99
 

0,108 kg

55,46 zł/1 kg

3
99
 

0,6 kg

6,65 zł/1 kg

29
00
 

0,25 kg

116,00 zł/1 kg

4
79
 

0,2 kg

23,95 zł/1 kg

1
99
 

1 szt.

2
00
 

19,99 zł/1 kg

0
99
 

1 szt.

1
69
 

1 szt.

5
29
 

0,125 l

42,32 zł/1 l

15
99
 

0,25 l

63,96 zł/1 l

5
39
 

1 szt.

1
29
 

0,02 kg

64,50 zł/1 kg

8
39
 

0,3 kg

27,97 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród