Kremowa zupa grzybowa z mascarpone i oliwą

Kremowa zupa grzybowa z mascarpone i oliwą
Zupy
3-4
Łatwe
50min

Składniki:

  • 3 kromki żytniego/ orkiszowego pieczywa
  • 2 łyżki oliwy Carrefour Bio
  • 400 g świeżych grzybów (np. borowiki, podgrzybki)
  • garść suszonych grzybów
  • 50 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki oliwy Carrefour Bio
  • 3 marchewki
  • pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • cebula
  • zielona pietruszka
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól

Krok 1

Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy pokrojony w kostkę chleb i podsmażamy do zarumienienia, cały czas mieszając. Przekładamy z powrotem do miski.
Na tę samą patelnię (z głębokim dnem) wlewamy 2-3 łyżki oliwy. Następnie pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Podsmażamy kilka chwil. Następnie pokrojone na mniejsze kawałki grzyby. Podsmażamy je, aż zmiękną. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, ziemniaki oraz pietruszkę. Suszone grzyby zalewamy 1 l wody. (Najlepiej, aby poleżały tak kilkanaście minut). Następnie wlewamy je wraz z wodą na patelnię. Doprawiamy solą oraz majerankiem. 

Krok 2

Gotujemy całość ok. 20-25 min. Możemy dolać więcej wody w trakcie gotowania. Następnie blendujemy na gładki krem. Mascarpone rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody i wlewamy do zupy. Dokładnie mieszamy. Krem z grzybów podajemy z odrobiną serka mascarpone, grzankami z chleba, zieloną pietruszką oraz polewamy oliwą.

Smacznego