Krem z batatów z chipsami z jarmużu

Krem z batatów z chipsami z jarmużu
Zupy
3
Łatwe
50min

Składniki:

  • 2-3 bataty
  • 1/2 cebuli
  • 3-4 ząbki czosnku Jakość z Natury Carrefour
  • 3 łyżki oliwy Carrefour
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli

 

  • 50 g słonecznika Carrefour
  • garść płatków kokosa
  • 3 łyżki śmietany Jakość z Natury Carrefour
  • limonka
  • pieprz

 

  • 70g jarmużu
  • 3 łyżki oliwy Carrefour
  • szczypta wędzonej papryki
  • szczypta soli

 

Krok 1

Przekładamy jarmuż do miski. Odrzucamy twarde łodygi. Wlewamy oliwę, doprawiamy solą oraz wędzoną papryką. Dokładnie mieszamy. Kawałki jarmużu układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150⁰C na ok. 3-4 minuty. Obieramy bataty, cebulę i czosnek. Bataty i cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki. Na patelnię wlewamy oliwę. Wrzucamy cebulę, czosnek, sól, wędzoną paprykę, kumin i podsmażamy kilka minut. Dodajemy bataty. Całość podsmażamy aż bataty lekko zmiękną. Następnie zalewamy je wodą. Gotujemy ok. 15-20 minut. Po chwili blendujemy na gładki krem. 

Krok 2

Słonecznik i płatki kokosa podprażamy do zarumienienia na suchej patelni. Krem przelewamy do miseczek. Dekorujemy chipsami z jarmużu, podprażonym słonecznikiem, płatkami kokosa, śmietanką, świeżo zmielonym pieprzem i skrapiamy sokiem z limonki.

Smacznego