Przekładamy jarmuż do miski. Odrzucamy twarde łodygi. Wlewamy oliwę, doprawiamy solą oraz wędzoną papryką. Dokładnie mieszamy. Kawałki jarmużu układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150⁰C na ok. 3-4 minuty. Obieramy bataty, cebulę i czosnek. Bataty i cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki. Na patelnię wlewamy oliwę. Wrzucamy cebulę, czosnek, sól, wędzoną paprykę, kumin i podsmażamy kilka minut. Dodajemy bataty. Całość podsmażamy aż bataty lekko zmiękną. Następnie zalewamy je wodą. Gotujemy ok. 15-20 minut. Po chwili blendujemy na gładki krem.
Słonecznik i płatki kokosa podprażamy do zarumienienia na suchej patelni. Krem przelewamy do miseczek. Dekorujemy chipsami z jarmużu, podprażonym słonecznikiem, płatkami kokosa, śmietanką, świeżo zmielonym pieprzem i skrapiamy sokiem z limonki.
Smacznego
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies