Gazpacho - chłodnik pomidorowy z chili

Gazpacho - chłodnik pomidorowy z chili
Zupy
2
Łatwy
20 min.
Ocena 3

Składniki

  • pół kg pomidorów
  • pół długiego ogórka lub dwa gruntowe
  • ćwiartka żółtej papryki
  • pół ząbka czosnku
  • 2 plastry cebuli
  • kawałek chili
  • łyżka soku z limonki
  • łyżeczka octu jabłkowego Carrefour
  • 2 łyżki oliwy Terra de Italia
  • 3 kromki pszennego pieczywa
  • odrobina sera sałatkowego Carrefour

 

Krok 1

Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i przesypujemy do naczynia. Dodajemy pokrojonego w kosteczkę ogórka, paprykę cebulę oraz chili. Następnie skrapiamy wszystko sokiem z limonki, octem oraz oliwą. Pieczywo kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do warzyw. 

Krok 2

Całość blendujemy na gładki krem. Doprawiamy sola oraz pieprzem. Chłodzimy w lodówce ok 1-2 godz. Przed podaniem dekorujemy odrobiną sera, kostkami papryki, cebuli, skórka startą z limonki. Skrapiamy sokiem z limonki oraz oliwą.

„Włoskiego najlepiej uczyć się od kuchni. Zacznijcie od słów: mozzarella, gorgonzola, bruschetta. Czyż nie brzmi smacznie?” 

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

6
89
 

0,24 kg

28,71 zł/1 kg

3
66
 

~ 0,05 kg

73,29 zł/1 kg

1
70
 

~ 0,5 kg

3,39 zł/1 kg

1
15
 

1 szt.

5
15
 

0,225 l

22,89 zł/1 l


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu