Gazpacho - chłodnik pomidorowy z chili

Gazpacho - chłodnik pomidorowy z chili
Zupy
2
Łatwy
20 min.
Ocena 3

Składniki

  • pół kg pomidorów
  • pół długiego ogórka lub dwa gruntowe
  • ćwiartka żółtej papryki
  • pół ząbka czosnku
  • 2 plastry cebuli
  • kawałek chili
  • łyżka soku z limonki
  • łyżeczka octu jabłkowego Carrefour
  • 2 łyżki oliwy Terra de Italia
  • 3 kromki pszennego pieczywa
  • odrobina sera sałatkowego Carrefour

 

Krok 1

Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i przesypujemy do naczynia. Dodajemy pokrojonego w kosteczkę ogórka, paprykę cebulę oraz chili. Następnie skrapiamy wszystko sokiem z limonki, octem oraz oliwą. Pieczywo kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do warzyw. 

Krok 2

Całość blendujemy na gładki krem. Doprawiamy sola oraz pieprzem. Chłodzimy w lodówce ok 1-2 godz. Przed podaniem dekorujemy odrobiną sera, kostkami papryki, cebuli, skórka startą z limonki. Skrapiamy sokiem z limonki oraz oliwą.

„Włoskiego najlepiej uczyć się od kuchni. Zacznijcie od słów: mozzarella, gorgonzola, bruschetta. Czyż nie brzmi smacznie?” 

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Pomidory cherry BIO 250 g
0,18 kg
22,17 zł/1 kg
3,99 zł
Natureza papryka żółta tacka 2 szt.
0,45 kg
19,98 zł/1 kg
8,99 zł
Cebula ważona
3,99 zł/1 kg
2,00 zł
Cebula czerwona ważona
4,99 zł/1 kg
2,50 zł
Limonka sztuka
1 szt.
1,49 zł/1 szt.
1,49 zł
Carrefour Ocet jabłkowy 6% 225 ml
0,225 l
12,67 zł/1 l
2,85 zł
Terre d'Italia Oliwki Taggiasche bez pestek w oliwie z oliwek extra vergine 270 g
0,27 kg
86,63 zł/1 kg
23,39 zł

Zobacz również inne przepisy