Chłodnik z botwinki, z rzodkiewką, koperkiem i awokado

Chłodnik z botwinki, z rzodkiewką, koperkiem i awokado
Zupy
4
Łatwe
30min+

Składniki

  • 500 g botwinki (buraki + liście)
  • litr bulionu warzywnego Carrefour BIO
  • 250 g jogurtu greckiego Carrefour BIO
  • 200 ml kefiru
  • 200 ml maślanki
  • łyżka soku z cytryny
  • pieprz
  • pęczek rzodkiewki
  • koperek
  • natka pietruszki
  • awokado

 

Krok 1

Zagotowujemy bulion. Botwinkę, wraz z buraczkami, drobno siekamy, wrzucamy do bulionu i gotujemy przez ok. 7-8 min. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok do wystudzenia.

Krok 2

Dodajemy jogurt, kefir oraz maślankę. Doprawiamy sokiem z cytryny i pieprzem. Następnie dodajemy drobno pokrojoną rzodkiewkę oraz posiekane – koperek i natkę pietruszki. 

Chłodnik wstawiamy do lodówki na 30 min. Przed podaniem dodajemy pokrojone w kostkę awokado.