Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki
Zupy
4os
Łatwe
1,5h
Ocena 4

Składniki

Ciasto:
  • bulion warzywny BIO 1l  
  • kefir 500 ml
  • jogurt naturalny 300 ml 
  • pęczek botwinki 
  • 4-5 rzodkiewek
  • 4 ogórki gruntowe 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka koperku 
  • 2 łyżki octu winnego 
  • 2 łyżki cukru 
  • 4 jajka 

Krok 1

Botwinkę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Buraczki i łodygi kroimy w małą kostkę. Liście drobno siekamy.  

Zagotowujemy bulion warzywny, dodajemy buraczki i gotujemy przez ok. 8 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy łodygi, liście oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy około 4 minuty. Dodajemy ocet winny, cukier oraz przyprawiamy solą i pieprzem.  Gotujemy jeszcze około 2 minuty. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. 

Krok 2

Ogórki i rzodkiewki kroimy w drobną kostkę. Siekamy szczypiorek oraz koperek. Do ostudzonego wywaru dodajemy jogurt, kefir, ogórki, rzodkiewki oraz zioła. 

Po schłodzeniu serwujemy z jajkiem na twardo. Możemy dodatkowo posypać ziołami oraz świeżo zmielonym pieprzem. 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

0,06 kg

93,17 zł/1 kg

5,59 zł

0,2 kg

6,45 zł/1 kg

1,29 zł

0,18 l

9,39 zł/1 l

1,69 zł

1 szt.

2,49 zł

1 szt.

3,49 zł

0,22 kg

36,32 zł/1 kg

7,99 zł

1 szt.

2,29 zł

1 szt.

1,79 zł

0,225 l

15,07 zł/1 l

3,39 zł

1 kg

2,99 zł
5 w cenie 4

1 szt.

6,99 zł

Zobacz również inne przepisy