Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki
Zupy
4os
Łatwe
1,5h
Ocena 4

Składniki

Ciasto:
  • bulion warzywny BIO 1l  
  • kefir 500 ml
  • jogurt naturalny 300 ml 
  • pęczek botwinki 
  • 4-5 rzodkiewek
  • 4 ogórki gruntowe 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka koperku 
  • 2 łyżki octu winnego 
  • 2 łyżki cukru 
  • 4 jajka 

Krok 1

Botwinkę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Buraczki i łodygi kroimy w małą kostkę. Liście drobno siekamy.  

Zagotowujemy bulion warzywny, dodajemy buraczki i gotujemy przez ok. 8 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy łodygi, liście oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy około 4 minuty. Dodajemy ocet winny, cukier oraz przyprawiamy solą i pieprzem.  Gotujemy jeszcze około 2 minuty. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. 

Krok 2

Ogórki i rzodkiewki kroimy w drobną kostkę. Siekamy szczypiorek oraz koperek. Do ostudzonego wywaru dodajemy jogurt, kefir, ogórki, rzodkiewki oraz zioła. 

Po schłodzeniu serwujemy z jajkiem na twardo. Możemy dodatkowo posypać ziołami oraz świeżo zmielonym pieprzem. 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

1
39
 

0,2 kg

6,95 zł/1 kg

4
85
 

0,35 kg

13,86 zł/1 kg

3
39
 

1 szt.

7
88
 

~ 0,5 kg

15,75 zł/1 kg

1
99
 

1 szt.

2
49
 

1 szt.

1
99
 

1 szt.

5
15
 

0,225 l

22,89 zł/1 l

4
99
 

1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu