Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki
Zupy
4os
Łatwe
1,5h
Ocena 4

Składniki

Ciasto:
  • bulion warzywny BIO 1l  
  • kefir 500 ml
  • jogurt naturalny 300 ml 
  • pęczek botwinki 
  • 4-5 rzodkiewek
  • 4 ogórki gruntowe 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka koperku 
  • 2 łyżki octu winnego 
  • 2 łyżki cukru 
  • 4 jajka 

Krok 1

Botwinkę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Buraczki i łodygi kroimy w małą kostkę. Liście drobno siekamy.  

Zagotowujemy bulion warzywny, dodajemy buraczki i gotujemy przez ok. 8 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy łodygi, liście oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy około 4 minuty. Dodajemy ocet winny, cukier oraz przyprawiamy solą i pieprzem.  Gotujemy jeszcze około 2 minuty. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. 

Krok 2

Ogórki i rzodkiewki kroimy w drobną kostkę. Siekamy szczypiorek oraz koperek. Do ostudzonego wywaru dodajemy jogurt, kefir, ogórki, rzodkiewki oraz zioła. 

Po schłodzeniu serwujemy z jajkiem na twardo. Możemy dodatkowo posypać ziołami oraz świeżo zmielonym pieprzem. 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Dary Natury Ekologiczny bulion warzywny w proszku 200 g
0,2 kg
72,95 zł/1 kg
14,59 zł
Mleczny Przystanek Kefir 200 g
0,2 kg
5,75 zł/1 kg
1,15 zł
Danone Jogurt naturalny 370 g
3,7 szt.
1,05 zł/1 szt.
3,89 zł
Natureza rzodkiewka pęczek
1 szt.
1,79 zł/1 szt.
1,79 zł
1,99 zł
PROMOCYJNA CENA
Ogórek gruntowy ważony
5,99 zł/1 kg
3,00 zł
Natureza brokuły sztuka
1 kg
3,99 zł/1 kg
3,99 zł
Natureza szczypiorek pęczek
1 szt.
1,79 zł/1 szt.
1,79 zł
Natureza koperek pęczek
1 szt.
1,79 zł/1 szt.
1,79 zł
Carrefour Ocet jabłkowy 6% 225 ml
0,225 l
11,78 zł/1 l
2,65 zł
Polski Cukier Cukier biały 1 kg
1 kg
2,49 zł/1 kg
2,49 zł
Carrefour Bio Jaja z chowu ekologicznego o różnej wielkości 6 sztuk
0,35 kg
19,97 zł/1 kg
6,99 zł

Zobacz również inne przepisy