Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki
Zupy
4os
Łatwe
1,5h
Ocena 4

Składniki

Ciasto:
  • bulion warzywny BIO 1l  
  • kefir 500 ml
  • jogurt naturalny 300 ml 
  • pęczek botwinki 
  • 4-5 rzodkiewek
  • 4 ogórki gruntowe 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka koperku 
  • 2 łyżki octu winnego 
  • 2 łyżki cukru 
  • 4 jajka 

Krok 1

Botwinkę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Buraczki i łodygi kroimy w małą kostkę. Liście drobno siekamy.  

Zagotowujemy bulion warzywny, dodajemy buraczki i gotujemy przez ok. 8 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy łodygi, liście oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy około 4 minuty. Dodajemy ocet winny, cukier oraz przyprawiamy solą i pieprzem.  Gotujemy jeszcze około 2 minuty. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. 

Krok 2

Ogórki i rzodkiewki kroimy w drobną kostkę. Siekamy szczypiorek oraz koperek. Do ostudzonego wywaru dodajemy jogurt, kefir, ogórki, rzodkiewki oraz zioła. 

Po schłodzeniu serwujemy z jajkiem na twardo. Możemy dodatkowo posypać ziołami oraz świeżo zmielonym pieprzem. 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

6
99
 

0,04 kg

174,75 zł/1 kg

1
79
 

0,2 kg

8,95 zł/1 kg

2
29
 

0,18 kg

12,72 zł/1 kg

1
99
 

1 szt.

3
75
 

1 szt.

1
39
 

0,02 kg

69,50 zł/1 kg

2
19
 

1 szt.

1
99
 

1 szt.

3
99
 

0,225 l

17,73 zł/1 l

5
99
 

1 kg

12
19
 

10 szt.

1,22 zł/1 szt.


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu