Barszcz biały z jajkiem sadzonym

Barszcz biały z jajkiem sadzonym
Zupy
4
Łatwy
30min
Ocena 4

Składniki

  • 1 opakowanie Barszczu Białego Nasza specjalność WINIARY
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 100 gramów szynki
  • 4 sztuki jajek
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • Sól

Krok 1

Szynkę kroimy w paseczki i smażymy w garnku na niewielkiej ilości tłuszczu. Zalewamy 0,5 litrem zimnej wody. W drugim 0,5 litra zimnej wody rozrabiamy zawartość opakowania Barszczu Białego Nasza specjalność WINIARY i wlewamy do garnka. Dodajemy śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia od czasu do czasu mieszając. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 5 min często mieszając.

Krok 2

Na sporej patelni roztapiamy masło i delikatnie wbijamy jajka jedno obok drugiego. Solimy i gdy białko lekko się zetnie wlewamy 3 łyżki gorącej wody oraz nakrywamy patelnię przykrywką. Smażymy 1-2 minuty. Kiedy jajka będą gotowe zdejmujemy je z ognia i wykrajamy szklanką lub foremką okrągłe kształty tak, aby żółtko było na środku.

Barszcz biały rozlewamy do talerzy, nakładamy jajko sadzone i posypujemy do dekoracji posiekaną natką pietruszki.

 

Polecamy na Wielkanoc. Smacznego.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Piątnica Śmietana do zupy 18% 200 g
0,2 kg
8,25 zł/1 kg
1,65 zł
Winiary Nasza specjalność Barszcz biały 66 g
0,066 kg
30,15 zł/1 kg
1,99 zł
Mleczny Przystanek Masło ekstra 170 g
0,17 kg
27,59 zł/1 kg
4,69 zł
Carrefour Bio Jaja z chowu ekologicznego o różnej wielkości 6 sztuk
0,35 kg
17,11 zł/1 kg
5,99 zł
6,99 zł
PROMOCYJNA CENA
Natka pietruszki pęczek
1 szt.
1,99 zł/1 szt.
1,99 zł
Kotányi Salvita Sól o obniżonej zawartości sodu z dodatkiem potasu 250 g
0,25 kg
11,96 zł/1 kg
2,99 zł

Zobacz również inne przepisy