Barszcz biały z jajkiem sadzonym

Barszcz biały z jajkiem sadzonym
Zupy
4
Łatwy
30min
Ocena 4

Składniki

  • 1 opakowanie Barszczu Białego Nasza specjalność WINIARY
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 100 gramów szynki
  • 4 sztuki jajek
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • Sól

Krok 1

Szynkę kroimy w paseczki i smażymy w garnku na niewielkiej ilości tłuszczu. Zalewamy 0,5 litrem zimnej wody. W drugim 0,5 litra zimnej wody rozrabiamy zawartość opakowania Barszczu Białego Nasza specjalność WINIARY i wlewamy do garnka. Dodajemy śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia od czasu do czasu mieszając. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 5 min często mieszając.

Krok 2

Na sporej patelni roztapiamy masło i delikatnie wbijamy jajka jedno obok drugiego. Solimy i gdy białko lekko się zetnie wlewamy 3 łyżki gorącej wody oraz nakrywamy patelnię przykrywką. Smażymy 1-2 minuty. Kiedy jajka będą gotowe zdejmujemy je z ognia i wykrajamy szklanką lub foremką okrągłe kształty tak, aby żółtko było na środku.

Barszcz biały rozlewamy do talerzy, nakładamy jajko sadzone i posypujemy do dekoracji posiekaną natką pietruszki.

 

Polecamy na Wielkanoc. Smacznego.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

2
29
 

0,2 kg

11,45 zł/1 kg

3
25
 

0,066 kg

49,24 zł/1 kg

10
19
 

0,2 kg

50,95 zł/1 kg

17
89
 

15 szt.

1,19 zł/1 szt.

6
25
 

0,25 kg

25,00 zł/1 kg

6
15
 

0,1 kg

61,50 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu