Wietnamska kanapka z wieprzowiną

Wietnamska kanapka z wieprzowiną
Śniadania
2-3
Łatwe
2h+

Składniki na kanapkę:

  • 400 g łopatki wieprzowej ( lub innej części) JZNC
  • 2-3 półbagietki pełnoziarniste
  • 2 małe marchewki
  • 1/2 ogórka zielonego
  • cebula
  • 1/4 białej kapusty
  • 1 łyżka cukru trzcinowego Carrefour
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego Carrefour
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 zielona papryczka chili
  • 2-3 łyżki sosu chili Carrefour
  • 2-3 cm imbiru
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego Carrefour
  • 2 łyżki oleju Carrefour Bio
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • kolendra Carrefour Bio

Krok 1

Do miski przekładamy poszatkowana w paski kapustę, pokrojoną w cienkie słupki marchewkę, ogórka oraz cebulę. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki chili czerwone oraz zielone. Doprawiamy cukrem trzcinowym, octem ryżowym oraz sosem sojowym. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 min, aż smaki się „przegryzą”.
Mięso smarujemy przetartym przez praskę czosnkiem oraz startym na tarce imbirem. Polewamy olejem, sosem sojowym oraz doprawiamy pieprzem. W tak powstałej marynacie przechowujemy mięso w lodówce ok 2-3 h.

Krok 2

Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok 1h.
Bułki przekrawamy na pół. ( Możemy podpiec je w piekarniku 5-7 min, aby były chrupiące) Każda stronę smarujemy sosem chili. Nadziewamy surówką oraz  pokrojonym w cienkie paseczki mięsem. Całość posypujemy świeżą kolendrą.

 

Smacznego