Szakszuka z kiełbasą chłopską, papryką i pomidorami

Szakszuka z kiełbasą chłopską, papryką i pomidorami
Śniadania
1-2
Średni
50 min.
Ocena 3

Składniki na szakszukę z papryką i kiełbasą

  • czerwona cebula
  • kawałek papryczki chili
  • 3 małe ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • ok. 100 g kiełbasy chłopskiej
  • pół papryki
  • 2 łyżki posiekanych liści pietruszki
  • duża gałązka pomidorków koktajlowych lub 3 całe pomidory
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine marki Carrefour

Jak przygotować szakszukę z papryką i kiełbasą?

 

Krok 1.

Posiekać drobno cebulkę i czosnek. Zarumienić na rozgrzanej oliwie. Dorzucić na patelnię pokrojoną drobno kiełbasę chłopską, a następnie posiekaną paprykę.

Krok 2.

Obrać pomidory ze skórki i pokroić w kosteczkę. Dodać do zawartości patelni. Całość gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 min.

Szakszuka z papryką i kiełbasą

Krok 3.

Dorzucić na patelnię pokrojoną drobno kiełbasę chłopską, a następnie posiekaną paprykę. Na patelni utworzyć widelcem dwa zagłębienia i wbić do nich jajka. Przykryć pokrywką i zostawić na ok. 10 min.

Krok 4.

Gotową szakszukę z kiełbasą  posypać pietruszką i podawać z pieczywem.

Gotowa szakszuka z kiełbasą

„Ach, polska kiełbasa chłopska! Bezapelacyjnie najlepsza wśród kiełbas Europy”