Przepis na kolorowe naleśniki z twarożkiem z nerkowców
Śniadania
Omiń szkolne sklepiki – przygotuj naleśniki! Nasz przepis to idealna opcja na drugie śniadanie lub lunch w szkole. Nie dość, że zdrowe, to kolorowo pyszne! Polecają się do lunchboxa.
Składniki na kolorowe naleśniki
Przygotowanie
- Do miski wsypujemy mąkę. Następnie wbijamy jajka, wlewamy wodę, mleko oraz roztopione masło. Doprawiamy solą i dokładnie mieszamy.
- Masę dzielimy na 3 części. Do jednej wlewamy sok z buraka i dokładnie mieszamy. Do drugiej kurkumę. Pietruszkę blendujemy na gładką pastę. Przekładamy ją do trzeciego naczynia z ciastem naleśnikowym i mieszamy. Możemy dodatkowo zblendować dla jednolitego koloru i struktury.
- Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni do zarumienienia z obu stron.
- Orzechy nerkowca zalewamy wodą na kilka godzin. Odcedzamy. Wlewamy mleko, miód oraz sok z cytryny. Miksujemy, aż konsystencja będzie przypominać lekko grudkowaty serek.
- Naleśniki smarujemy twarożkiem z nerkowców i zwijamy w rulon. Przekładamy do lunchboxa. Możemy dodać borówki amerykańskie, pomidorki koktajlowe lub inne zdrowe przekąski.