Przepis na jesienną kanapkę z tofu i żurawiną
Śniadania
Szukasz pomysłu na wyjątkową jesienną przekąskę? Przygotuj z nami grillowaną kanapkę, która rozgrzeje podniebienie i wzniesie jesieniarstwo na wyższy poziom! To idealna propozycja dla wegan i miłośników dań roślinnych, ale mięsożercy również będą nią zachwyceni! Przepis? Prosty. A smak? Niezapomniany! Gotowi na kulinarną przygodę?
Składniki na jesienną kanapkę
Przygotowanie
- Tofu kroimy w 1-2 cm plastry. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy plaster smarujemy olejem.
- Do miski wsypujemy panko, mąkę owsianą, granulowany czosnek oraz sól. Dokładnie mieszamy. Plastry tofu obtaczamy w panierce i przekładamy na blaszkę.
- Pieczemy ok. 15 min w temperaturze 230°C.
- Chleb układamy na patelni zwykłej lub grillowej. Podpiekamy z odrobiną oleju do zarumienienia z obu stron.
- Następnie smarujemy z jednej strony serem wegańskim. Układamy porcję rukoli, 2-3 łyżki żurawiny oraz plastry pieczonego tofu. Na wierzchu kładziemy drugą porcje rukoli oraz żurawiny. Przekładamy kromką posmarowaną serkiem i przekrawamy na pół.