Przepis na zapiekane croissanty z pastą z bobu i jajkiem w koszulce
Śniadania
Sezonowe gwiazdy mają swoje pięć minut! W roli głównej – pasta z bobu. W połączeniu z crossaintem to idealny przepis na przepyszne śniadanie. Czy da się prościej i smakowiciej? Wypróbuj przepis i daj znać w komentarzu!
Składniki na zapiekane croissanty
Croissanty:
Pasta z bobu:
Przygotowanie
- Bób gotujemy do miękkości. Obieramy z łupinek i przekładamy do miski. Dodajemy pesto, czosnek, parmezan, oliwę, sok z cytryny oraz sól. Dokładnie blendujemy, aż powstanie gładka pasta.
- Croissanty przekrawamy na pół i podpiekamy na patelni do zarumienienia.
- Do gotującej się wody wbijamy jajko (możemy dodać do niej łyżeczkę octu, aby jajko lepiej się skleiło). Za pomocą łyżeczki tworzymy wir. Wyjmujemy jajko po około 2 minutach.
- Croissanta smarujemy pastą z bobu. Na wierzchu układamy jajko w koszulce. Całość posypujemy pieprzem, skórką startą z cytryny oraz posiekaną miętą. Przykrywamy górną częścią croissanta.