Przepis na zapiekane croissanty z pastą z bobu i jajkiem w koszulce

Przepis na zapiekane croissanty z pastą z bobu i jajkiem w koszulce
Śniadania
3
Łatwe
30min

Sezonowe gwiazdy mają swoje pięć minut! W roli głównej – pasta z bobu. W połączeniu z crossaintem to idealny przepis na przepyszne śniadanie. Czy da się prościej i smakowiciej? Wypróbuj przepis i daj znać w komentarzu! 

Składniki na zapiekane croissanty

Croissanty:

Pasta z bobu:

Przygotowanie

  1. Bób gotujemy do miękkości. Obieramy z łupinek i przekładamy do miski. Dodajemy pesto, czosnek, parmezan, oliwę, sok z cytryny oraz sól. Dokładnie blendujemy, aż powstanie gładka pasta.
  2. Croissanty przekrawamy na pół i podpiekamy na patelni do zarumienienia.
  3. Do gotującej się wody wbijamy jajko (możemy dodać do niej łyżeczkę octu, aby jajko lepiej się skleiło). Za pomocą łyżeczki tworzymy wir. Wyjmujemy jajko po około 2 minutach.
  4. Croissanta smarujemy pastą z bobu. Na wierzchu układamy jajko w koszulce. Całość posypujemy pieprzem, skórką startą z cytryny oraz posiekaną miętą. Przykrywamy górną częścią croissanta.
Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu