Placuszki jogurtowo-dyniowe polane syropem klonowym

Placuszki jogurtowo-dyniowe polane syropem klonowym
Śniadania
2-3
Łatwe
1h 15min

Składniki na placki:

  • mała dynia hokkaido
  • 150 g jogurtu naturalnego Carrefour
  • 3 jajka Carrefour Bio
  • 3 łyżki syropu klonowego Carrefour
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 3 łyżki oleju Carrefour Bio
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Carrefour

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Dynię hokkaido kroimy w plasterki i przekładamy do brytfanki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20-25 min, aż zmięknie. Następnie blendujemy na gładkie purée.

Krok 2

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka przelewamy do miski. Dodajemy syrop klonowy i ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy jogurt, olej, purée z dyni oraz mąkę orkiszową. Dokładnie mieszamy. Po chwili dodajemy pianę z ubitych białek i delikatnie mieszamy. Pod koniec wsypujemy proszek do pieczenia. (Możemy go też mieszać wcześniej z mąką).
Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni do zarumienienia z obu stron. Podajemy polane syropem klonowym oraz posypane orzechami włoskimi.

 

Smacznego