Omlet ze szpinakiem, serem feta i awokado

Omlet ze szpinakiem, serem feta i awokado
Śniadania
1
Łatwy
10 min.
Ocena 3

Składniki

  • 3 jajka
  • 50 g sera feta
  • 50 g świeżego szpinaku
  • pół awokado
  • mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki masła
  • ćwierć cebulki
  • kilka listków świeżej bazylii
  • szczypta soli i pieprzu 

Krok 1

Szpinak myjemy i siekamy na drobniejsze kawałki. Na patelni podgrzewamy łyżeczkę masła. Dodajemy starty czosnek oraz szpinak i dusimy kilka minut, aż zrobi się miękki. Odkładamy go na osobny talerz. 

Krok 2

Jajka roztrzepujemy widelcem z dodatkiem mleka oraz szczyptą soli i pieprzu. Na patelni roztapiamy łyżeczkę masła i smażymy jajka przez 2 min pod przykryciem. Układamy na wierzchu szpinak, pokrojoną w kostkę fetę, awokado i listki bazylii. Zostawiamy pod przykryciem na 2-3 min. Możemy przełożyć na pół, aby masa szybciej się ścięła.  

„Klasyka francuskiej kuchni dla małych koneserów – oto omlet na śniadanie ! Wzbogaćcie go zdrowymi dodatkami i przygotujcie dzieci do szkolnej wyprawy."


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Kotlina Natury Jaja z chowu ekologicznego różnej wielkości 10 sztuk
10 szt.
1,18 zł/1 szt.
11,79 zł
Président Ser feta 150 g
1,5 szt.
7,46 zł/1 szt.
11,19 zł
Awokado duże sztuka
1 szt.
7,99 zł/1 szt.
7,99 zł
Czosnek młody sztuka
1 szt.
1,99 zł/1 szt.
1,99 zł
Łaciate Mleko UHT 3,2 % 1 l
1 l
2,99 zł/1 l
2,99 zł
Polmlek Masło ekstra osełkowe 300 g
0,3 kg
38,30 zł/1 kg
11,49 zł
BIO cebula biała 1 kg
1 kg
4,99 zł/1 kg
4,99 zł
5,79 zł
PROMOCYJNA CENA
Bazylia świeża
1 szt.
4,99 zł/1 szt.
4,99 zł
Sól kujawska warzona spożywcza jodowana 1 kg
1 kg
1,19 zł/1 kg
1,19 zł
Carrefour Pieprz czarny mielony 20 g
0,02 kg
54,50 zł/1 kg
1,09 zł

Zobacz również inne przepisy