Omlet ze szpinakiem, serem feta i awokado

Omlet ze szpinakiem, serem feta i awokado
Śniadania
1
Łatwy
10 min.
Ocena 3

Składniki

  • 3 jajka
  • 50 g sera feta
  • 50 g świeżego szpinaku
  • pół awokado
  • mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki masła
  • ćwierć cebulki
  • kilka listków świeżej bazylii
  • szczypta soli i pieprzu 

Krok 1

Szpinak myjemy i siekamy na drobniejsze kawałki. Na patelni podgrzewamy łyżeczkę masła. Dodajemy starty czosnek oraz szpinak i dusimy kilka minut, aż zrobi się miękki. Odkładamy go na osobny talerz. 

Krok 2

Jajka roztrzepujemy widelcem z dodatkiem mleka oraz szczyptą soli i pieprzu. Na patelni roztapiamy łyżeczkę masła i smażymy jajka przez 2 min pod przykryciem. Układamy na wierzchu szpinak, pokrojoną w kostkę fetę, awokado i listki bazylii. Zostawiamy pod przykryciem na 2-3 min. Możemy przełożyć na pół, aby masa szybciej się ścięła.  

„Klasyka francuskiej kuchni dla małych koneserów – oto omlet na śniadanie ! Wzbogaćcie go zdrowymi dodatkami i przygotujcie dzieci do szkolnej wyprawy."


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Carrefour Bio Jaja z chowu ekologicznego o różnej wielkości 10 sztuk
1 szt.
9,99 zł/1 szt.
9,99 zł
Roussas Tradycyjny ser bio feta 200 g
0,2 kg
70,45 zł/1 kg
14,09 zł
Awokado Hass szt.
1 szt.
3,99 zł/1 szt.
3,99 zł
5,89 zł
PROMOCYJNA CENA
Czosnek młody sztuka
1 szt.
1,49 zł/1 szt.
1,49 zł
Łaciate Mleko UHT 3,2% 1 l
1 l
3,19 zł/1 l
3,19 zł
Polmlek Masło ekstra osełkowe 300 g
0,3 kg
32,30 zł/1 kg
9,69 zł
Cebula biała tuba 380 g
0,38 kg
18,39 zł/1 kg
6,99 zł
Baziółka Bazylia
0,25 kg
21,96 zł/1 kg
5,49 zł
Sól Kujawska 1 Kg
1 kg
0,85 zł/1 kg
0,85 zł
Carrefour Pieprz czarny mielony 20 g
0,02 kg
49,50 zł/1 kg
0,99 zł

Zobacz również inne przepisy