Omlet biszkoptowy z jabłkami

Omlet biszkoptowy z jabłkami
Śniadania
1
Łatwy
20 min.
Ocena 3

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżka mleka
  • łyżka cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • łyżeczka masła

na smażone jabłka:

  • 1 jabłko
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka cynamonu

Krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Jabłka tniemy na ćwiartki i drylujemy gniazdka. Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżeczkę masła, dodajemy miód oraz jabłka. Smażymy jabłka przez kilka minut, aż zmiękną z obu stron. Pod koniec smażenia posypujemy cynamonem. Gotowe jabłka odstawiamy na bok.  

Krok 2

Oddzielamy białka od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Do białkowej masy dodajemy mąkę, żółtka, cukier oraz mleko. Delikatnie mieszamy. Masło rozpuszczamy na żeliwnej patelni i wlewamy na nią masę. Na wierzchu układamy usmażone jabłka. Pieczemy w piekarniku przez 10-12 min.

„Francuski klasyk śniadaniowy w połączeniu z jabłkami – najlepiej z polskich sadów, gdyż to najpyszniejsze z pysznych jabłek."


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

10
99
 

10 szt.

1,10 zł/1 szt.

6
55
 

1 kg

3
99
 

1 l

4
89
 

0,5 kg

9,78 zł/1 kg

1
79
 

1 kg

14
39
 

0,3 kg

47,97 zł/1 kg

1
79
 

0,015 kg

119,33 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu