na smażone jabłka:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Jabłka tniemy na ćwiartki i drylujemy gniazdka. Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżeczkę masła, dodajemy miód oraz jabłka. Smażymy jabłka przez kilka minut, aż zmiękną z obu stron. Pod koniec smażenia posypujemy cynamonem. Gotowe jabłka odstawiamy na bok.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Do białkowej masy dodajemy mąkę, żółtka, cukier oraz mleko. Delikatnie mieszamy. Masło rozpuszczamy na żeliwnej patelni i wlewamy na nią masę. Na wierzchu układamy usmażone jabłka. Pieczemy w piekarniku przez 10-12 min.
„Francuski klasyk śniadaniowy w połączeniu z jabłkami – najlepiej z polskich sadów, gdyż to najpyszniejsze z pysznych jabłek."
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies