Naleśniki z kremem mascarpone i dżemem truskawkowym

Naleśniki z kremem mascarpone i dżemem truskawkowym
Śniadania
2
Średni
25 min.
Ocena 3

Składniki

  • szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • pół szklanki wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła
  • 150 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki
  • łyżka cukru trzcinowego
  • kilka łyżek dżemu truskawkowego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2-3 kostki gorzkiej czekolady

Krok 1

Mąkę przesypujemy do miski. Dodajemy jajka, mleko, wodę, sól oraz roztopione masło. Miksujemy całość na gładkie ciasto. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni do zarumienienia.

Krok 2

Śmietanę z cukrem ubijamy na gładki krem. Dodajemy serek mascarpone oraz sok z cytryny i delikatnie mieszamy. Naleśniki smarujemy kremem mascarpone, dodajemy dżem truskawkowy i posypujemy startą gorzką czekoladą.

„We Francji nazywamy je crepes i przyrządzamy na wiele różnych sposobów. Każdy jest doskonały! Dzieci wiedzą to najlepiej!”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

1 kg

2,39 zł

1 szt.

9,99 zł

1 l

2,59 zł

0,5 l

1,18 zł/1 l

0,59 zł

1 kg

1,19 zł

0,2 kg

32,45 zł/1 kg

6,49 zł

0,25 kg

37,56 zł/1 kg

9,39 zł

0,2 kg

14,95 zł/1 kg

2,99 zł

0,5 kg

11,18 zł/1 kg

5,59 zł

0,27 kg

12,93 zł/1 kg

3,49 zł

7,99 zł/1 kg

1,60 zł

0,8 szt.

3,86 zł/1 szt.

3,09 zł
3,49 zł
-11%

Zobacz również inne przepisy