Dutch baby, czyli pieczony naleśnik na słodko

Dutch baby, czyli pieczony naleśnik na słodko
Śniadania
1
Łatwe
30min

A może by tak zacząć weekend śniadaniem na słodko? Proponujemy pyszny naleśnik, który praktycznie robi się sam! Sprawdź nasz przepis na dutch baby, czyli naleśnik pieczony w piekarniku. Najlepiej smakuje jedzony w łóżku. Przygotujesz go łatwo i szybko z produktów marki własnej Carrefour.

Składniki do przygotowania naleśnika dutch baby:

Składniki do dekoracji dutch baby:

Jak przygotować naleśnik dutch baby? Przepis

  1. Wyjmij jajka z lodówki odpowiednio wcześniej (najlepiej wieczorem, jeśli będziesz robić naleśniki rano). Do piekarnika wstaw naczynie ceramiczne o średnicy ok 14-16 cm i nastaw temperaturę na 220°C.
  2. Do miski wsyp mąkę. Dodaj sól oraz cukier waniliowy. Następnie wlej lekko podgrzane mleko i dokładnie wymieszaj. Po chwili wbij jajka. Całość ponownie wymieszaj do momentu połączenia wszystkich składników na naleśnik dutch baby.
  3. Ostrożnie wyjmij naczynie z piekarnika i na jego dnie rozpuść łyżeczkę masła. Wlej masę jajeczną. Naczynie włóż do piekarnika na ok. 15-20 min. Naleśnik dutch baby powinien wyrosnąć po bokach i być upieczony na spodzie. Możesz zostawić go w piekarniku nieco dłużej, jeśli wolisz, żeby był bardziej chrupiący.
  4. Chłodną śmietanę ubij z cukrem waniliowym na puszysty krem i nałóż na naleśnik. Udekoruj połówkami truskawek oraz malinami. Przed podaniem całość posyp cukrem pudrem. Dutch baby najlepiej zjeść od razu po przygotowaniu. Smakuje wtedy najlepiej!

Smacznego!


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

13
99
 

10 szt.

1,40 zł/1 szt.

3
29
 

1 l

2
29
 

1 kg

7
99
 

0,2 kg

39,95 zł/1 kg

8
59
 

0,045 kg

190,89 zł/1 kg

13
69
 

0,3 kg

45,63 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu