Dutch baby, czyli pieczony naleśnik na słodko
Śniadania
A może by tak zacząć weekend śniadaniem na słodko? Proponujemy pyszny naleśnik, który praktycznie robi się sam! Sprawdź nasz przepis na dutch baby, czyli naleśnik pieczony w piekarniku. Najlepiej smakuje jedzony w łóżku. Przygotujesz go łatwo i szybko z produktów marki własnej Carrefour.
Składniki do przygotowania naleśnika dutch baby:
Składniki do dekoracji dutch baby:
Jak przygotować naleśnik dutch baby? Przepis
- Wyjmij jajka z lodówki odpowiednio wcześniej (najlepiej wieczorem, jeśli będziesz robić naleśniki rano). Do piekarnika wstaw naczynie ceramiczne o średnicy ok 14-16 cm i nastaw temperaturę na 220°C.
- Do miski wsyp mąkę. Dodaj sól oraz cukier waniliowy. Następnie wlej lekko podgrzane mleko i dokładnie wymieszaj. Po chwili wbij jajka. Całość ponownie wymieszaj do momentu połączenia wszystkich składników na naleśnik dutch baby.
- Ostrożnie wyjmij naczynie z piekarnika i na jego dnie rozpuść łyżeczkę masła. Wlej masę jajeczną. Naczynie włóż do piekarnika na ok. 15-20 min. Naleśnik dutch baby powinien wyrosnąć po bokach i być upieczony na spodzie. Możesz zostawić go w piekarniku nieco dłużej, jeśli wolisz, żeby był bardziej chrupiący.
- Chłodną śmietanę ubij z cukrem waniliowym na puszysty krem i nałóż na naleśnik. Udekoruj połówkami truskawek oraz malinami. Przed podaniem całość posyp cukrem pudrem. Dutch baby najlepiej zjeść od razu po przygotowaniu. Smakuje wtedy najlepiej!
Smacznego!