Croissanty z kozim serem, konfiturą, plasterkami gruszki, orzechami włoskimi i rukolą

Croissanty z kozim serem, konfiturą, plasterkami gruszki, orzechami włoskimi i rukolą
Śniadania
6
Średnie
6h

Składniki na croissanty:

  • 125 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka +1/4 łyżeczki suchych drożdży
  • 30 ml wody
  • 125 ml mleka
  • 280 g mąki pszennej
  • 30 g drobnego cukru
  • łyżeczka soli
  • jajko Carrefour Bio

Pozostałe składniki :

  • 200 g miękkiego serka koziego
  • 2 gruszki
  • 6 łyżek konfitury malinowej lub z owoców leśnych
  • duża garść rukoli
  • duża garść orzechów włoskich Carrefour Bio

 

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski. Wsypujemy drożdże. Następnie dodajemy cukier, sól, mleko oraz wodę. Ciasto wyrabiamy do połączenia się składników. Jeżeli ciasto jest zbyt zbite dodajemy odrobinę wody. Formujemy z niego kulę, przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 h. Następnie wkładamy do lodówki na 30 min. 

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 1 cm (długość 3 razy większa niż szerokość). Połowę masła rozkładamy na 2/3 długości. Składamy je jak list (na 3 razy).
Ciasto odwracamy na druga stronę. Ponownie rozwałkowujemy i składamy jak list, tym razem bez masła. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 h. Czynność powtarzamy z drugą połową masła. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy na 6 mm i wykrawamy trójkąty. Każdy trójkąt rolujemy od podstawy do wierzchołka, zawijając go lekko i nadając mu kształt rogalika. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie. Posypujemy mąką i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 h.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C. Rogale ponownie smarujemy jajkiem i wstawiamy na 15-20 min do piekarnika. W trakcie pieczenia obniżamy temperaturę do 200 stopni C. Studzimy na kratce.

Krok 2

Croissanty przekrawamy wzdłuż na pół. Ich środek smarujemy kozim serkiem oraz konfiturą. Następnie kładziemy po dwa plasterki gruszki, posypujemy orzechami włoskimi oraz rukolą.

Smacznego