Bajgle z wędzonym łososiem, serkiem Philadelphia i warzywami

Bajgle z wędzonym łososiem, serkiem Philadelphia i warzywami
Śniadania
7-8
Średnie
3h+

Składniki ciasta:

  • 450 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka miodu Jakość z Natury Carrefour
  • 1,5 łyżeczki drożdży Instant Carrefour
  • szczypta soli

do posypania: czarny sezam, biały sezam

  • 700 ml wody
  • 2 łyżki miodu Jakość z Natury Carrefour
  • 1 łyżka sody oczyszczonej Carrefour
  • 1 łyżeczka soli

 

Składniki do podania:

  • 100 g łososia wędzonego Jakość z Natury Carrefour
  • 150 g serka Philadelphia
  • kilka liści sałaty
  • 1/3 ogórka zielonego
  • łyżka kaparów Carrefour
  • czerwona cebula

Krok 1

Mąkę przesypujemy do miski. Dodajemy sól, drożdże oraz miód. Następnie wlewamy ciepłą wodę i dokładnie mieszamy. Ciasto wyrabiamy kilka minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na 1 h do wyrośnięcia. Ponownie ciasto wyrabiamy, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na całą noc.
Następnego dnia wyciągamy ciasto z lodówki. Formujemy z niego 8 mniejszych kulek. Z każdej tworzymy kształt bajgla i robimy dziurkę w środku. Odkładamy bajgle na 1 h do wyrośnięcia.

Krok 2

W garnku gotujemy wodę. Dodajemy miód, sodę oraz sól. Wyrośnięte bajgle wkładamy do garnka i gotujemy ok. 1 min z każdej strony. Odkładamy na blaszkę do pieczenia, posypujemy białym i czarnym sezamem.
Bajgle pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 C ok. 20-25 min na złoty kolor. Gdy lekko wystygną, przekrawamy je na pół. Smarujemy serkiem Philadelfia. Dekorujemy sałatą, łososiem wędzonym, krążkami cebuli, plasterkami ogórka oraz posypujemy kaparami.

Smacznego