do posypania: czarny sezam, biały sezam
Mąkę przesypujemy do miski. Dodajemy sól, drożdże oraz miód. Następnie wlewamy ciepłą wodę i dokładnie mieszamy. Ciasto wyrabiamy kilka minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na 1 h do wyrośnięcia. Ponownie ciasto wyrabiamy, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na całą noc.
Następnego dnia wyciągamy ciasto z lodówki. Formujemy z niego 8 mniejszych kulek. Z każdej tworzymy kształt bajgla i robimy dziurkę w środku. Odkładamy bajgle na 1 h do wyrośnięcia.
W garnku gotujemy wodę. Dodajemy miód, sodę oraz sól. Wyrośnięte bajgle wkładamy do garnka i gotujemy ok. 1 min z każdej strony. Odkładamy na blaszkę do pieczenia, posypujemy białym i czarnym sezamem.
Bajgle pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 C ok. 20-25 min na złoty kolor. Gdy lekko wystygną, przekrawamy je na pół. Smarujemy serkiem Philadelfia. Dekorujemy sałatą, łososiem wędzonym, krążkami cebuli, plasterkami ogórka oraz posypujemy kaparami.
Smacznego
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies