Wegańska sałatka z kaszą bulgur, orzechami i granatem

Wegańska sałatka z kaszą bulgur, orzechami i granatem
Sałatki
2
Łatwe
30min

Składniki :

  • 100 g kaszy bulgur Carrefour Bio
  • 200 ml soku z kiszonych buraków Carrefour
  • 2 garście jarmużu Carrefour
  • 2 łyżki syropu z agawy Carrefour Bio
  • 4 łyżki oleju lnianego Carrefour
  • 2 łyżki octu balsamicznego Carrefour Bio
  • garść orzechów laskowych Carrefour Bio
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 1/2 granatu
  • sól, pieprz

Krok 1

Kaszę płuczemy. Przekładamy do rondelka i zalewamy sokiem z buraka. Doprawiamy solą. Gotujemy do miękkości na niewielkim ogniu. Do miseczki wlewamy ocet balsamiczny, olej lniany oraz syrop z agawy. Doprawiam solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.

Krok 2

Jarmuż zalewamy wrzątkiem, czekamy 2-3 min, odcedzamy i przekładamy na talerz. Dodajemy ugotowaną kaszę bulgur, pokrojoną w piórka cebulę, uprzednio prażone orzechy laskowe oraz ziarenka granatu. Całość polewamy powstałym sosem.

Smacznego na Święta Bożego Narodzenia :)