Sałatka z krewetkami i cytrusami

Sałatka z krewetkami i cytrusami
Sałatki
4
Łatwe
30min
Ocena 4

Składniki

  • 400g surowych krewetek
  • 1 papryczka chili (lub do smaku)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 pomarańcze
  • 1 grejpfrut
  • 1 awokado
  • 100g orzechów nerkowca
  • pęczek świeżej mięty
  • pęczek świeżej kolendry
  • miks sałat (rukola, sałata lodowa, radicchio, rukola, szpinak, roszponka)
  • 1/2 soku z cytryny 
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego 
  • 2 łyżki miodu (lub do smaku)
  • sól
  • pieprz

Krok 1

Z krewetek zdejmujemy pancerze, możemy zostawić ogonki. Do miski wlewamy 5 łyżek oliwy z oliwek, dodajemy drobno posiekany czosnek oraz papryczkę chili. Dorzucamy krewetki. Mieszamy i odstawiamy, by smaki się przegryzły.  Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni kilka minut aż do uzyskania brązowego koloru. Za pomocą noża filetujemy skórę pomarańczy i grejpfruta razem z białą częścią. Wycinamy  kawałki cytrusów pomiędzy błonkami. Do miseczki wyciskamy sok z części, które zostały po wycięciu miąższu. 

 

Krok 2

Awokado kroimy wzdłuż, dookoła pestki. Połówki przekręcamy w przeciwnych kierunkach i otwieramy. Ostrzem noża uderzamy w pestkę,  przekręcamy i wyciągamy. Miąższ nacinamy do skórki i wyciągamy łyżką. Kroimy awokado w cienkie paseczki.

Do miski wlewamy 7 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżkę miodu, sok z połowy cytryny, 2 łyżki octu winnego oraz sok, który pozostał z wycinania miąższu z pomarańczy i grejpfruta. Mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą.  Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy krewetki. 

 

Smażymy z dwóch stron ok 4 minut. Na talerz wykładamy sałaty, uprażone orzechy, wycięte fragmenty cytrusów oraz awokado. Dodajemy listki świeżej mięty oraz kolendry. Wykładamy krewetki. Całość polewamy wcześniej przygotowanym vinegretem. 

 

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu