Sos:
Na dzień przed przyrządzeniem sałatki ciecierzycę namaczamy na noc w zimnej wodzie, a następnie gotujemy z odrobiną soli przez 40 min.
Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Kalafior kroimy w drobną kostkę i wykładamy wraz z ugotowaną ciecierzycą na blachę. Całość posypujemy przyprawami, polewamy oliwą z oliwek oraz sosem sojowym. Pieczemy 25 min., w międzyczasie kilka razy mieszając.
Na talerzu układamy mix sałat, dodajemy pieczone warzywa, pestki granatu oraz listki świeżej mięty. Całość skrapiamy sosem tahini. Przygotowujemy sos: do oliwy dodajemy pastę tahini, sok z cytryny i łyżkę miodu. Doprawiamy solą oraz pieprzem i energicznie mieszamy. Polewamy sosem sałatkę.
„Ogrodnikom nakazuję zająć się różami, zaś kucharzom – różyczkami kalafiora. Niech rozkwitną w sałatce pełnią smaku i aromatu!”
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści oraz prezentowane reklamy do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez nas gromadzonych za ich pośrednictwem danych osobowych.
Korzystając z serwisu, bez zmiany ustawień w zakresie prywatności w ramach Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookie w Twojej przeglądarce oraz otrzymywaniem treści i reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji poprzez przetwarzanie danych osobowych przez Carrefour sp. z o.o. na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji.
Dowiedź się więcej
Wyrażenie zgody jest dobrowolne. W każdym momencie możesz też edytować Twoje preferencje w zakresie udzielonej zgody, w tym wycofać ją całkowicie, klikając w lub przechodzą na naszą stronę polityki prywatności.