Sałatka z kalafiora i ciecierzycy, podana z sałatą i świeżą miętą

Sałatka z kalafiora i ciecierzycy, podana z sałatą i świeżą miętą
Sałatki
1
Łatwy
20 min.
Ocena 3

Składniki

  • pół kalafiora
  • 80 g ciecierzycy Carrefour
  • oliwa Terre d'Italia
  • szczypta mielonego kuminu
  • szczypta mielonej kolendry
  • szczypta ostrej papryki
  • garść miksu sałat
  • pół granatu
  • świeża mięta
  • łyżka sosu sojowego Carrefour

Sos:

  • łyżka pasty tahini
  • łyżka miodu Jakość z Natury Carrefour
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki oliwy Carrefour

Krok 1

Na dzień przed przyrządzeniem sałatki ciecierzycę namaczamy na noc w zimnej wodzie, a następnie gotujemy z odrobiną soli przez 40 min.
Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Kalafior kroimy w drobną kostkę i wykładamy wraz z ugotowaną ciecierzycą na blachę. Całość posypujemy przyprawami, polewamy oliwą z oliwek oraz sosem sojowym. Pieczemy 25 min., w międzyczasie kilka razy mieszając.

 

Krok 2

Na talerzu układamy mix sałat, dodajemy pieczone warzywa, pestki granatu oraz listki świeżej mięty. Całość skrapiamy sosem tahini. Przygotowujemy sos: do oliwy dodajemy pastę tahini, sok z cytryny i łyżkę miodu. Doprawiamy solą oraz pieprzem i energicznie mieszamy.  Polewamy sosem sałatkę.

„Ogrodnikom nakazuję zająć się różami, zaś kucharzom – różyczkami kalafiora. Niech rozkwitną w sałatce pełnią smaku i aromatu!”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

9
99
 

1 szt.

8
39
 

0,4 kg

20,98 zł/1 kg

2
29
 

0,02 kg

114,50 zł/1 kg

1
19
 

0,02 kg

59,50 zł/1 kg

5
99
 

1 szt.

6
99
 

1 szt.

3
99
 

0,125 l

31,92 zł/1 l

8
99
 

0,185 kg

48,59 zł/1 kg

35
99
 

0,9 kg

39,99 zł/1 kg

3
24
 

~ 0,45 kg

7,19 zł/1 kg

30
89
 

0,5 l

61,78 zł/1 l


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu