Sos:
Na dzień przed przyrządzeniem sałatki ciecierzycę namaczamy na noc w zimnej wodzie, a następnie gotujemy z odrobiną soli przez 40 min.
Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Kalafior kroimy w drobną kostkę i wykładamy wraz z ugotowaną ciecierzycą na blachę. Całość posypujemy przyprawami, polewamy oliwą z oliwek oraz sosem sojowym. Pieczemy 25 min., w międzyczasie kilka razy mieszając.
Na talerzu układamy mix sałat, dodajemy pieczone warzywa, pestki granatu oraz listki świeżej mięty. Całość skrapiamy sosem tahini. Przygotowujemy sos: do oliwy dodajemy pastę tahini, sok z cytryny i łyżkę miodu. Doprawiamy solą oraz pieprzem i energicznie mieszamy. Polewamy sosem sałatkę.
„Ogrodnikom nakazuję zająć się różami, zaś kucharzom – różyczkami kalafiora. Niech rozkwitną w sałatce pełnią smaku i aromatu!”
1 l
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies