Sałatka z kalafiora i ciecierzycy, podana z sałatą i świeżą miętą

Sałatka z kalafiora i ciecierzycy, podana z sałatą i świeżą miętą
Sałatki
1
Łatwy
20 min.
Ocena 3

Składniki

  • pół kalafiora
  • 80 g ciecierzycy Carrefour
  • oliwa Terre d'Italia
  • szczypta mielonego kuminu
  • szczypta mielonej kolendry
  • szczypta ostrej papryki
  • garść miksu sałat
  • pół granatu
  • świeża mięta
  • łyżka sosu sojowego Carrefour

Sos:

  • łyżka pasty tahini
  • łyżka miodu Jakość z Natury Carrefour
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki oliwy Carrefour

Krok 1

Na dzień przed przyrządzeniem sałatki ciecierzycę namaczamy na noc w zimnej wodzie, a następnie gotujemy z odrobiną soli przez 40 min.
Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Kalafior kroimy w drobną kostkę i wykładamy wraz z ugotowaną ciecierzycą na blachę. Całość posypujemy przyprawami, polewamy oliwą z oliwek oraz sosem sojowym. Pieczemy 25 min., w międzyczasie kilka razy mieszając.

 

Krok 2

Na talerzu układamy mix sałat, dodajemy pieczone warzywa, pestki granatu oraz listki świeżej mięty. Całość skrapiamy sosem tahini. Przygotowujemy sos: do oliwy dodajemy pastę tahini, sok z cytryny i łyżkę miodu. Doprawiamy solą oraz pieprzem i energicznie mieszamy.  Polewamy sosem sałatkę.

„Ogrodnikom nakazuję zająć się różami, zaś kucharzom – różyczkami kalafiora. Niech rozkwitną w sałatce pełnią smaku i aromatu!”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

6
99
 

1 szt.

6
99
 

0,4 kg

17,48 zł/1 kg

2
19
 

0,02 kg

109,50 zł/1 kg

0
99
 

0,02 kg

49,50 zł/1 kg

6
99
 

1 szt.

5
69
 

1 szt.

5
29
 

0,125 l

42,32 zł/1 l

8
49
 

0,185 kg

45,89 zł/1 kg

32
99
 

0,9 kg

36,66 zł/1 kg

1
90
 

9,51 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród