Sałatka:
Dressing:
Ciecierzycę namaczamy przez noc w zimnej wodzie. Odcedzamy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy, następnie wrzucamy ciecierzycę oraz przyprawy i dokładnie mieszamy, aby przyprawy pokryły ze wszystkich stron ziarna cieciorki. Prażymy całość przez kilka minut, do zarumienienia.
Pastę tahini mieszamy z sokiem z cytryny oraz oliwą. Dodajemy imbir starty na drobnej tarce. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Soczewicę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Awokado kroimy na mniejsze kawałki a cebulę w piórka. Jarmuż myjemy i rozdzielamy na mniejsze części. Następnie zalewamy wrzątkiem i odcedzamy.
Na talerzu układamy jarmuż, posypujemy prażoną ciecierzycą, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki awokado, cebulkę, następnie czarną soczewicę oraz filety z sardeli. Przed podaniem całość polewamy dressingiem imbirowo-sezamowym.
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści oraz prezentowane reklamy do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez nas gromadzonych za ich pośrednictwem danych osobowych.
Korzystając z serwisu, bez zmiany ustawień w zakresie prywatności w ramach Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookie w Twojej przeglądarce oraz otrzymywaniem treści i reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji poprzez przetwarzanie danych osobowych przez Carrefour sp. z o.o. na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji.
Dowiedź się więcej
Wyrażenie zgody jest dobrowolne. W każdym momencie możesz też edytować Twoje preferencje w zakresie udzielonej zgody, w tym wycofać ją całkowicie, klikając w lub przechodzą na naszą stronę polityki prywatności.