Sałatka z jarmużem, czarną soczewicą, sardelą, awokado i prażoną ciecierzycą, polana dressingiem imbirowo-sezamowym

Sałatka z jarmużem, czarną soczewicą, sardelą, awokado i prażoną ciecierzycą, polana dressingiem imbirowo-sezamowym
Sałatki
2
Łatwe
30min.
Ocena 4

Składniki

Sałatka:

  • 2 garście jarmużu
  • 60 g ciecierzycy
  • 60 g czarnej soczewicy
  • 1/2 awokado
  • 1/2 cebuli
  • kilka filetów z sardeli
  • łyżka oliwy BIO Carrefour

Dressing:

  • 2 łyżki oleju BIO Carrefour
  • 2 cm świeżego imbiru
  • łyżka pasty tahini
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Krok 1

Ciecierzycę namaczamy przez noc w zimnej wodzie. Odcedzamy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.

Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy, następnie wrzucamy ciecierzycę oraz przyprawy i dokładnie mieszamy, aby przyprawy pokryły ze wszystkich stron ziarna cieciorki. Prażymy całość przez kilka minut, do zarumienienia.

Pastę tahini mieszamy z sokiem z cytryny oraz oliwą. Dodajemy imbir starty na drobnej tarce. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Krok 2

Soczewicę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Awokado kroimy na mniejsze kawałki a cebulę w piórka. Jarmuż myjemy i rozdzielamy na mniejsze części. Następnie zalewamy wrzątkiem i odcedzamy.

Na talerzu układamy jarmuż, posypujemy prażoną ciecierzycą, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki awokado, cebulkę, następnie czarną soczewicę oraz filety z sardeli. Przed podaniem całość polewamy dressingiem imbirowo-sezamowym.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

16
99
 

0,09 kg

188,78 zł/1 kg

10
99
 

1 szt.

3
24
 

~ 0,45 kg

7,19 zł/1 kg

1
75
 

~ 0,25 kg

6,99 zł/1 kg

8
99
 

0,185 kg

48,59 zł/1 kg

4
98
 

~ 0,2 kg

24,89 zł/1 kg

30
89
 

0,5 l

61,78 zł/1 l

8
39
 

0,4 kg

20,98 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu