Przepis na szybką sałatkę z ziemniakami i kalafiorem

Przepis na szybką sałatkę z ziemniakami i kalafiorem
Sałatki
2-3
Łatwe
1h

Szukasz inspiracji na zimową sałatkę? Oto idealna propozycja dla Ciebie – zdrowa, lekka, a przy tym pożywna sałatka z ziemniakami i kalafiorem. Z pewnością doda energii i zaspokoi niemały głód. 

Składniki na sałatkę z ziemniakami i kalafiorem

Sałatka:

Dip jogurtowy:

Sos pietruszkowy:

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Kaszę bulgur gotujemy do miękkości. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, a kalafior rozdzielamy na mniejsze różyczki. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy ziemniaki oraz kalafior. Polewamy oliwą, doprawiamy solą oraz wędzoną papryką. Dokładnie mieszamy. Pieczemy ok. 30 min., aż warzywa będą zrumienione i miękkie.
  2. Do miseczki przekładamy jogurt. Dodajemy pastę tahini, sól, sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Do miski dodajemy drobno posiekaną pietruszkę. Dodajemy starty ząbek czosnku, oliwę, sok z cytryny, sól oraz rozmaryn. Dokładnie mieszamy.
  3. Na dużą miskę przekładamy ugotowaną kaszę bulgur. Następnie drobno posiekany jarmuż – można go wcześniej sparzyć wrzątkiem. Dokładnie mieszamy. Dodajemy upieczone ziemniaczki z kalafiorem. Następnie dodajemy 2-3 łyżki dipu jogurtowego. Całość polewamy sosem pietruszkowym, miodem oraz posypujemy pestkami dyni.

Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

5
99
 

1,5 kg

3,99 zł/1 kg

3
79
 

0,4 kg

9,48 zł/1 kg

34
99
 

1 kg

4
19
 

0,4 kg

10,48 zł/1 kg

5
99
 

1 szt.

5
99
 

3 szt.

2,00 zł/1 szt.

1
79
 

0,015 kg

119,33 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu