Przepis na szybką sałatkę z ziemniakami i kalafiorem
Sałatki
Szukasz inspiracji na zimową sałatkę? Oto idealna propozycja dla Ciebie – zdrowa, lekka, a przy tym pożywna sałatka z ziemniakami i kalafiorem. Z pewnością doda energii i zaspokoi niemały głód.
Składniki na sałatkę z ziemniakami i kalafiorem
Sałatka:
Dip jogurtowy:
Sos pietruszkowy:
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Kaszę bulgur gotujemy do miękkości. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, a kalafior rozdzielamy na mniejsze różyczki. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy ziemniaki oraz kalafior. Polewamy oliwą, doprawiamy solą oraz wędzoną papryką. Dokładnie mieszamy. Pieczemy ok. 30 min., aż warzywa będą zrumienione i miękkie.
- Do miseczki przekładamy jogurt. Dodajemy pastę tahini, sól, sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Do miski dodajemy drobno posiekaną pietruszkę. Dodajemy starty ząbek czosnku, oliwę, sok z cytryny, sól oraz rozmaryn. Dokładnie mieszamy.
- Na dużą miskę przekładamy ugotowaną kaszę bulgur. Następnie drobno posiekany jarmuż – można go wcześniej sparzyć wrzątkiem. Dokładnie mieszamy. Dodajemy upieczone ziemniaczki z kalafiorem. Następnie dodajemy 2-3 łyżki dipu jogurtowego. Całość polewamy sosem pietruszkowym, miodem oraz posypujemy pestkami dyni.