Jaka powinna być prawdziwie jesienna sałatka? Przede wszystkim prosta, pyszna i pełna witamin! Przygotuj sałatkę z pieczonymi warzywami, czarną soczewicą, jabłkiem i żurawiną według naszego przepisu.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia połóż przepołowione brukselki, pokrojonego w większą kostkę batata oraz pokrojoną na kawałki cebulę. Wszystkie warzywa do jesiennej sałatki dopraw oregano oraz rozmarynem i polej dwiema łyżkami oliwy. Tak przygotowane warzywa włóż do piekarnika nagrzanego do 190°C na ok. 20-25 minut.
Czarną soczewicę ugotuj do miękkości. W międzyczasie możesz przemieszać warzywa, aby nadmiernie się nie przypiekły. Jednocześnie wrzuć pestki dyni na rozgrzaną patelnię i delikatnie je upraż.
Sałatkę z pieczonych warzyw z czarną soczewicą doskonale dopełni sos. Aby go zrobić, do miseczki wlej ocet balsamiczny. Dodaj oliwę, przetarty czosnek i dokładnie wymieszaj.
Na talerzu ułóż porcję pieczonych warzyw. Następnie na warzywa wyłóż ugotowaną soczewicę oraz pokrojone w cienkie plasterki jabłko. Jesienną sałatkę z pieczonych warzyw posyp podprażonymi pestkami dyni oraz suszoną żurawiną. Na koniec całość polej balsamicznym sosem.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2023Ustawienia cookies