Sałatka z pieczonych warzyw z czarną soczewicą, jabłkiem i żurawiną

Sałatka z pieczonych warzyw z czarną soczewicą, jabłkiem i żurawiną
Sałatki
2
Łatwy
40min

Jaka powinna być prawdziwie jesienna sałatka? Przede wszystkim prosta, pyszna i pełna witamin! Przygotuj sałatkę z pieczonymi warzywami, czarną soczewicą, jabłkiem i żurawiną według naszego przepisu.

Składniki na jesienną sałatkę z pieczonymi warzywami i soczewicą:

Jak przygotować jesienną sałatkę z pieczonych warzyw?

  1. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia połóż przepołowione brukselki, pokrojonego w większą kostkę batata oraz pokrojoną na kawałki cebulę. Wszystkie warzywa do jesiennej sałatki dopraw oregano oraz rozmarynem i polej dwiema łyżkami oliwy. Tak przygotowane warzywa włóż do piekarnika nagrzanego do 190°C na ok. 20-25 minut.

  2. Czarną soczewicę ugotuj do miękkości. W międzyczasie możesz przemieszać warzywa, aby nadmiernie się nie przypiekły. Jednocześnie wrzuć pestki dyni na rozgrzaną patelnię i delikatnie je upraż.

  3. Sałatkę z pieczonych warzyw z czarną soczewicą doskonale dopełni sos. Aby go zrobić, do miseczki wlej ocet balsamiczny. Dodaj oliwę, przetarty czosnek i dokładnie wymieszaj.

  4. Na talerzu ułóż porcję pieczonych warzyw. Następnie na warzywa wyłóż ugotowaną soczewicę oraz pokrojone w cienkie plasterki jabłko. Jesienną sałatkę z pieczonych warzyw posyp podprażonymi pestkami dyni oraz suszoną żurawiną. Na koniec całość polej balsamicznym sosem.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

5
00
 

~ 0,5 kg

9,99 zł/1 kg

5
95
 

1 szt.

1
45
 

0,01 kg

145,00 zł/1 kg

6
49
 

4 szt.

1,62 zł/1 szt.

1
75
 

1 szt.

7
69
 

0,18 kg

42,72 zł/1 kg

7
99
 

0,26 kg

30,73 zł/1 kg

14
99
 
18,29 zł najniższa cena

0,25 l

59,96 zł/1 l

-18%
7
99
 

1 szt.

15
89
 

0,5 l

31,78 zł/1 l


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu