Sałatka z pieczonych warzyw z czarną soczewicą, jabłkiem i żurawiną

Sałatka z pieczonych warzyw z czarną soczewicą, jabłkiem i żurawiną
Sałatki
2
Łatwy
40min

Jaka powinna być prawdziwie jesienna sałatka? Przede wszystkim prosta, pyszna i pełna witamin! Przygotuj sałatkę z pieczonymi warzywami, czarną soczewicą, jabłkiem i żurawiną według naszego przepisu.

Składniki na jesienną sałatkę z pieczonymi warzywami i soczewicą:

Jak przygotować jesienną sałatkę z pieczonych warzyw?

  1. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia połóż przepołowione brukselki, pokrojonego w większą kostkę batata oraz pokrojoną na kawałki cebulę. Wszystkie warzywa do jesiennej sałatki dopraw oregano oraz rozmarynem i polej dwiema łyżkami oliwy. Tak przygotowane warzywa włóż do piekarnika nagrzanego do 190°C na ok. 20-25 minut.

  2. Czarną soczewicę ugotuj do miękkości. W międzyczasie możesz przemieszać warzywa, aby nadmiernie się nie przypiekły. Jednocześnie wrzuć pestki dyni na rozgrzaną patelnię i delikatnie je upraż.

  3. Sałatkę z pieczonych warzyw z czarną soczewicą doskonale dopełni sos. Aby go zrobić, do miseczki wlej ocet balsamiczny. Dodaj oliwę, przetarty czosnek i dokładnie wymieszaj.

  4. Na talerzu ułóż porcję pieczonych warzyw. Następnie na warzywa wyłóż ugotowaną soczewicę oraz pokrojone w cienkie plasterki jabłko. Jesienną sałatkę z pieczonych warzyw posyp podprażonymi pestkami dyni oraz suszoną żurawiną. Na koniec całość polej balsamicznym sosem.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

5
00
 

19,99 zł/1 kg

4
99
 

0,45 kg

11,09 zł/1 kg

1
49
 

0,01 kg

149,00 zł/1 kg

6
99
 

4 szt.

1,75 zł/1 szt.

5
99
 

3 szt.

2,00 zł/1 szt.

8
49
 

0,18 kg

47,17 zł/1 kg

15
29
 

0,5 l

30,58 zł/1 l

15
99
 

0,5 l

31,98 zł/1 l


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu