Przepis na sezonową sałatkę z dyni

Przepis na sezonową sałatkę z dyni
Sałatki
2
Łatwy
40min

Składniki na sałatkę z dyni

Przygotowanie

  1. Dynię obieramy ze skóry (nie trzeba obierać dyni hokkaido, piżmowej, kabocha, delicata, mandaryn), kroimy w półksiężyce, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, skrapiamy olejem rzepakowym i pieczemy przez 25 min. w temp. 170 stopni.
  2. Pestki dyni prażymy wraz z orzechami na suchej patelni.
  3. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, podsmażamy na maśle, aż będzie rumiana, i zdejmujemy z patelni. Grzyby kroimy i podsmażamy małymi partiami, żeby puszczając sok, nie dusiły się, tylko rumieniły. Jarmuż myjemy, usuwamy twarde włókna, kroimy w centymetrowe paski i dorzucamy do zrumienionych grzybów. Podsmażamy chwilę, aż jarmuż zmięknie i stanie się błyszczący.
  4. Zdejmujemy wszystko z patelni i robimy sos: na patelnię wlewamy mleko i dorzucamy ser pleśniowy, który rozpuszczamy, aż sos zrobi się gładki i bez grudek.
  5. Kromki czerstwego chleba skrapiamy olejem i podpiekamy w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 15 minut.
  6. Na talerzu lub bezpośrednio na patelni na spodzie wlewamy sos, następnie zrumienioną cebulę i grzyby z jarmużem. Na nich układamy pieczoną dynię. Całość posypujemy prażonymi pestkami i orzechami. Podajemy z grzankami z czerstwego chleba z masłem.
Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu