Sałatka z plasterkami buraka, kozim serem, rukolą i orzechami włoskimi polana miodowym vinegrette

Sałatka z plasterkami buraka, kozim serem, rukolą i orzechami włoskimi polana miodowym vinegrette
Sałatki
2
Łatwe
1h

Czas na lunch?  Skuś się na sałatkę z plasterkami buraka, kozim serem i rukolą . Idealna na ciepłe dni, kiedy masz ochotę na coś lżejszego 

 

Składniki na sałatkę z burakiem, kozim serem, rukolą i orzechami

Przygotowanie:

  1. Buraki myjemy i owijamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 40-45 min do miękkości. Następnie odwijamy z aluminium, studzimy, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki.
  2. Do miseczki wlewamy miód. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Następnie skrapiamy sokiem z połowy cytryny oraz wlewamy oliwę. Całość dokładnie mieszamy, aż powstanie gęsta emulsja.
  3. Orzechy podprażamy na suchej patelni do zarumienienia.
  4. Na talerz wykładamy plasterki buraka, na to rukolę oraz pokruszony kozi ser. Całość polewamy miodowym vinegrette oraz posypujemy prażonymi orzechami włoskimi.

Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

7
50
 

14,99 zł/1 kg

4
79
 

0,08 kg

59,88 zł/1 kg

21
39
 

0,4 kg

53,48 zł/1 kg

16
79
 

0,18 kg

93,28 zł/1 kg

6
69
 

0,5 kg

13,38 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu