Sałatka z plasterkami buraka, kozim serem, rukolą i orzechami włoskimi polana miodowym vinegrette
Sałatki
Czas na lunch? Skuś się na sałatkę z plasterkami buraka, kozim serem i rukolą . Idealna na ciepłe dni, kiedy masz ochotę na coś lżejszego
Składniki na sałatkę z burakiem, kozim serem, rukolą i orzechami
Przygotowanie:
- Buraki myjemy i owijamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 40-45 min do miękkości. Następnie odwijamy z aluminium, studzimy, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki.
- Do miseczki wlewamy miód. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Następnie skrapiamy sokiem z połowy cytryny oraz wlewamy oliwę. Całość dokładnie mieszamy, aż powstanie gęsta emulsja.
- Orzechy podprażamy na suchej patelni do zarumienienia.
- Na talerz wykładamy plasterki buraka, na to rukolę oraz pokruszony kozi ser. Całość polewamy miodowym vinegrette oraz posypujemy prażonymi orzechami włoskimi.